Ahogy minden jó szokás rögzüléséhez, az idővel való jó gazdálkodás képességének bevésődéséhez is idő kell. Minél korábban elkezdjük tanítani ezt a gyerekeknek, annál több idő és lehetőség van a gyakorlásra, hogy már felsősként a tanulásra szánt idejét hatékonyan használja, vagy épp fiatal felnőttként ne stresszeljen vagy fulladjon bele a tennivalók sokaságába.

Hogy már kisebb korában mit tehetsz ezért,  megtalálod az Időgazdálkodás gyerekeknek korábbi blogbejegyzésben. Ebben a cikkben a tanulási idő tervezése a fő téma.

Tanulási idő tervezése – miért fontos?

Felnőttként is tapasztaljuk, hogy mennyivel nyugodtabbak vagyunk, ha előre tervezünk. Tudjuk pontosan milyen teendőink vannak, és be tudjuk azokat osztani napra, esetleg órára pontosan. Aki nem tervez, az csak a tennivaló-hegyeket látja maga előtt és a kilátástalanságot, hogy nem fog a végére érni. Sokan neki se fognak, vagy épp emiatt halogatnak  a legutolsó utáni pillanatig.

A tanulási idő tervezés ugyanezért fontos: a tennivalók lebontása, szakaszolása és a szükséges idő hozzárendelése emészthetővé és elérhetővé teszi a megvalósítást.

Nyugodtságot, magabiztosságot indukál – megugorhatóvá teszi az akadályokat.

A feladatokhoz idő hozzárendelése növeli a motivációt a feladat elvégzésére. Ha magunknak állítunk fel egy időt, amire egy feladatot meg kell oldani, akkor nagyobb elkötelezettséggel állunk neki, és a sikerélmény is erőteljesebb (hiszen önmagunkat győzzük le, nem?). A sikerélmény pedig további motivációt generál.

SMART Start tanulástervező alsósoknak
SMART Start tanulástervező

Egy kézzelfogható eszköz, amellyel az alsós gyerekek megtanulhatják a tanulásuk tervezésének első lépéseit.

  • tervező mágnestábla, sok színes tantágy-és sikermágnessel
  • felületek a dolgozatok, számonkérések nyilvántartására
  • figyelemfelkeltő megjelenítés – segít a vizuális típusú gyermeknek
  • kézzelfogható – hasznos és élvezetes a cselekvéses tanulási utas („matatós”) gyermeknek.
  • fizikai valóságában létezik, nem digitálisan – nem lehet kikapcsolni, bezárni.

Ha kíváncsi vagy, milyen tanulási utas a gyermeked, töltsd ki a 10 kérdéses tesztet az azonnali válaszért!

Tanulási idő tervezés – Hogyan kezdd el a gyerekeddel?

Tippek, amelyek Tanulástervezővel könnyen, de nélküle is megvalósíthatók – ha fontos, hogy a gyermeked jól kezelje az idejét, és felsős korában már gyakorlott és az idejét kihasználni tudó, hatékony tanuló lehessen.

Jelöljetek ki egy napot (célszerű szombaton v. vasárnap délután), amikor átnézitek a következő hetet közösen. Rakjátok fel mind az 5 napra előre a tantárgymágneseket!

Tegyétek fel a Figyelem mezőbe azokat a tantárgymágneseket, amelyekből számonkérés, dolgozat vagy házi feladat várható!

Minden hétköznap délután – a tanulási idő előtt – rendszeresítsetek egy rövid értékelést! Ekkor szedje le az eltelt nap tantárgymágneseit. A sikermágnessel értékelje az iskolában töltött napját tanulás szempontjából. Biztasd arra, hogy tudatosítsa az adott napon Őt ért legkisebb sikert is (jól feleletet egy kérdésre, biztató szót, dicséretet a tanító/tanártól vagy épp egy jó jegyet). A sikermágnes helyett megalkothatja saját siker-piktogramját.

Sikertelenség, kudarc előfordulása is természetes, jó, ha megfogalmaztatod vele, mi okozhatta, és milyen következtetéseket vont le, legközelebb mit fog másképp csinálni.

Tekintsétek át együtt a következő napokat! Amennyiben a Figyelem mezőben szerepel az adott hét valamely napján számonkérés, jelöljétek a tervező felületen a felkészülés napját/napjait.

Menjetek végig a fenti lépéseken a hét minden napján! Amennyiben a következő hétre bejelentettek számonkérést, jelöljétek a Tervező megfelelő felületén az adott tantárgyat!

Tervezzétek meg közösen a szombat/vasárnapi tanulást a Tervező Jövő héten lesz felületén szereplő tantárgyakból!

A hét végén, egy választott időpontban tekintsétek át az egész hetét, és készüljetek fel a következőre a fent leírtak szerint. Három-négy alkalommal való közös tervezést követően a gyerek önállóan és kedvvel fogja elkészíteni a saját tervét. A közös értékelés, visszacsatolás persze ne maradjon el, ami alkalom számodra, hogy tovább erősítsd magabiztosságát.

Kérek értesítést az új bejegyzésekről a témában!

2 + 5 =

Ha szívesen olvasnál bevált módszerekről, hogyan támogathatod a gyereked a tanulásban, kövesd a kooplab oldalát a Facebookon is!

Szemezgess a korábbi bejegyzések között: Neked segítenek, hogyan erősítheted, fejlesztheted és támogathatod Őt hatékonyabban, jobban a tanulásban!

Tanulás másképp - megűjulás a tanulásban

Tanulás másképp – segítsd új energiákat kapni a tanulásban!

Tanulás másképp – megújulás a tanulásban. Eddig nem vezetett a képességeihez mérten jó eredményhez a tanulása? Változtass – vagy segíts neki változtatni!

ADHD tanulás

ADHD és tanulás – Tippek szülőknek a tanulás támogatására

Hogyan támogass egy ADHD-s gyereket a tanulásban? Milyen módon teheted konfliktusmentessé a tanulást? Tippek szülőknek a tanulásfejlesztés-trénertől.

Tanulás tanulása - miért nem elég csak tanulási módszert tanulni?

Tanulás tanulása – elég csak módszert tanulni a hatékonysághoz?

Tanulás tanulása – miért nem elég tanulási módszert tanulni az eredményes tanuláshoz? A tanulás komplex, a hatékonyságra több tényező van hatással, ezek közül csak egy a módszer, lássuk a többit…

Eredményes tanuláshoz szükséges képességek

Eredményes tanuláshoz szükséges képességek – a JÓL tanuláshoz

Az eredményes tanuláshoz szükséges képességek – mi nélkülözhetetlen a JÓL tanuláshoz?

Alsóból felsőbe átmenet - hogyan könnyítsd meg?

Alsóból felsőbe átmenet – hogyan könnyítsem meg?

Alsóból felsőbe menet a gyerekek örülnek - mert még nem tudják, mi vár rájuk - , a szülők pedig aggódnak. Vajon hogy fogja venni a gyerek az akadályokat? A bejegyzésben górcső alá vesszük, milyen képességekre, készségekre van szükség, hogy a gyermekben hosszasan...
Önálló tanulás

Önálló tanulás – hogyan vedd rá az önálló tanulásra?

Önálló tanulás – Segíted vagy akadályozod? Hogyan vedd rá az önálló tanulásra? Mit tegyél és mit ne tegyél? SZÜLŐI TESZT-tel

Sikerorientált vagy kudarckerülő a tanulásban?

Sikerorientált vagy kudarckerülő a tanulásban?

Sikerorientált vagy kudarckerülő a tanulásban a gyerek? A kudarckerülők még jobb képességek birtokában sem tudják ugyanazt az eredményt hozni, mint kevésbé jó képességű, de sikerorientált társaik. 5 perces Gyorsteszttel tudd meg, milyen beállítottságú a gyermeked!

időgazdálkodás tanítása kisiskolásoknak

Időgazdálkodás „tanítása” kisebbeknek

Az idővel való jó gazdálkodás nem szuperképesség, amivel születni kell. Azt meg lehet tanulni, és felnőtt korára az ember szerez ebben tapasztalatokat: kinek jobban, kinek kevésbé megy. Törvényszerű, hogy a gyerekeink is a maguk kárán, esetleg keserves tapasztalatokat követően jöjjenek rá az idővel való jó sáfárkodás módszereire, vagy mi szülők tehetünk ezért? Erre ad választ és a hogyan-ra gyakorlati útmutatót a bejegyzés… hamarosan.

szókincsfejlesztés tippek szülőknek

Szókincs fejlesztés – játékosan: 3 Tipp szülőknek

Az életkornak megfelelő szókincs és az árnyalt kifejezőkészség a tanulási képességek egyik legfontosabb összetevője, meghatározója. A szókincs bővítésének egyik eszköze az olvasás, amit a mai gyerekek nem visznek túlzásba, hisz annyi minden más érdekesebb, könnyebb, szórakoztatóbb dolog van kéznél. Szülőként tehetünk a gyerekünk szókincsének gazdagításáért, játékosan, hogy ne csak számára, hanem számunkra is élmény legyen a közösen eltöltött idő. 3 gyakorlatban is kipróbált tipp (ami még kamaszoknál! is bevált), nyárra, akár a közös étkezések idejére.

önértékelés készítés gyermekkel

Önértékelés – Tippek szülőknek 2. rész

Gyakorlati tippek, tanácsok szülőknek, hogyan kezdjenek hozzá egy otthoni önértékelés elkészítésének. Tanév végén fontos és aktuális. Fejleszti a gyermek személyiségét, önbizalmát, pozitív énképét.

Önértékelés készítés

Önértékelés – mint személyiség építő módszer 1. rész

Az önértékelés készítés fontosságáról már 8 éves kor felett. Miért fontos mentálhigiénés eszköz? Hogyan építi a személyiséget, erősíti a tudatosságot, növeli az önbecsülést? Letölthető önértékelés mintával külön az alsós és felsős korosztálynak.

tanulás támogatás

Hogyan támogasd a tanulásban?

Tudd meg, hogyan tanul a leggyorsabban? TESZT és azonnali eredmény – hogy tudd, hogyan támogasd hatékonyan, ahogy NEKI a leghasznosabb!

motiváció a tanulásra

Motiváció a tanuláshoz

Melyik az igazán működőképes: ha külső eszközökkel ösztönözzük a gyerekünket a tanulásra, vagy ha inkább megtanítjuk, hogyan teremtse meg a saját motivációját?

a tanulás-tréner tanul

A tanulás-tréner tanul és „zongorázni tudja” a különbséget

Amikor a tanulás tréner „zongorázza a különbséget” a tanulás/tanítási módszerek között – és a zongora nem véletlen, hanem az apropo a blogbejegyzés megszületéséhez

Perfekcionista a gyerekem

Perfekcionista a gyerekem a tanulásban – mit tegyek?

A perfekcionizmus latin eredetű szó, azt jelenti, hogy abszolút tökéletességre törekvés. A perfekcionista személy nagyon magasra teszi a lécet magával és másokkal szemben is, nem éri be a maximálisnál kevesebbel. Nem ismeri az "elég jó" fogalmát. Ha idáig olvasod a...
Elsős gyerek nyílt óra - mire figyelj?

Elsős a gyerek – 5 dolog, amire figyelj az első iskolai bemutató órán

Mire figyelj, ha meghívnak az első bemutató órára az iskolában? Mit nézz az osztályban, mire figyelj a pedagógus munkájában? Praktikus tippek elsős gyereket nevelő szülőknek!

SMART Start Önismeret modultörténetek

SMART Start Önismeret #modultörténetek

#modultörténetek – a SMART Start komplex tanulásfejlesztés tanfolyam egyes moduljaihoz tartozó tréneri reflexió. Bepillantást enged a kulisszák mögé…mi és miért történik a SMART Start komplex tanulásfejlesztés tanfolyamon.

rossz ceruzafogás - hogyan javítsd ki?

Rossz ceruzafogás – hogyan javítsd ki?

A gyerekek 60%-a úgy kerül iskolába, hogy nem jól fogja a ceruzát – ezzel nem lenne semmi probléma – erre van az alsó, hogy ezt korrigálja – , de 30-as osztálylétszámnál nehéz dolga van a pedagógusnak. Tippek szülőknek, hogyan vegyék saját kezükbe a dolgot, hogy az írás ne gyötrelem, hanem sikerélmény legyen!

Érdekesnek találtad?

Oszd meg a barátaiddal is!