A szerző pedagógus, tanulásfejlesztés-tréner

A bejegyzés olvasási ideje: 3 perc

Tanulás tanítása otthon – ha a szülő veszi át határozott kézzel a gyermeke tanulásának irányítását, az nem mindig alakul szerencsésen, több szempontból sem. A koopBLOGon rengeteget foglalkozunk az önálló tanulással, annak fontosságával, és a már középtávon jelentkező pozitív hatásaival. Sok gyakorlati tippet is adtunk szülőknek, hogyan tereljék MÁR ALSÓBAN a gyermeket az önállóság irányába (a tanulásban is).

Ha még nem olvastad az önálló tanulásra való neveléssel kapcsolatos egyetlen cikkünket sem, akkor ezt ajánljuk neked: Hogyan vezetsd rá a gyermekedet az önálló tanulásra?

Amiről még nem ejtettünk külön szót, pedig általános probléma, és szülőként minden iskoláskorú gyermeknél napi szinten előfordul – hogy hibázik a házi feladatban. Szebben is írhatott volna, olyan helyesírási hibái vannak, amiről azt gondoltad, hogy már két éve tudja, elnézte a számolást, figyelmetlenül írta le az adatokat… és még lehetne sorolni a hibák listáját és vég nélkül az aggodalmakat, ami ilyenkor a szülő fejében megfordul.

A helyzetre való építő szülői reakció és jó gyakorlat a mai bejegyzésünk konkrét témája:

Így kezeld okosan a hibákat az otthoni és az iskolai tanulóidőben megírt házi feladatban!

Nézzünk előbb néhány alapvetést – amit érdemes szülőként végiggondolnod!

1. Mi számít hibának és mi a NEM HIBA?

Vajon hiba az, ha számunkra nem elég szépen írt, vagy nekünk nem elég igényes az elkészült munka?

A kérdésfeltevésből már kilátszik a lóláb…, mi is a tanulásfejlesztés-tréner véleménye erről. NEM hiba, ez az evidens válaszunk. Javasoljuk, hogy a szépírás-igényesség problémáját legyünk bátrak az iskolai pedagógus hatáskörébe utalni, majd ő kezeli a saját eszközeivel(és megkockáztatjuk, hogy hatékonyabban, mint mi szülők).

Ha megfordul a fejedben, hogy azért küzdj az újraírásért, nehogy rossz jegyet kapjon külalakra (ha van még ilyen), akkor NE TEDD. Alsóban van itt az ideje és helye, hogy a gyermek (még tét és különösebb kár nélkül) megtapasztalja a cselekvés-következmény elvét, és tanuljon belőle.

2. Tanulás tanítása – legyen célunk az Ő sikerélménye a tanulásban!

A hibákra való rámutatással, az elkészült munka javításával, leminősítésével NEM támogatjuk a sikerélményhez való jutást. Ha most azt kérdezed: „Hagyjuk ezek szerint figyelmen kívül, ha hibázik?”, akkor természetesen a válasz NEM, de…

A titok, a különbség a HOGYAN-ban rejlik. Abban, ahogyan a hibára a figyelmét felhívjuk.

Hagyjuk, hogy Ő találja meg a hibáját, vagy megmondjuk, megmutatjuk, kijavítjuk – azaz elvégezzük helyette a munkát? Kinek a sikere lesz, ha átnézi újra a munkáját, és ő maga talál rá arra, amit elrontott, elnézett?

Segíthetünk neki ebben a folyamatban, persze… indirekt módon. Akár játéknak, kihívásnak felfogva az egész hibavadászatot.

3. Hibavadászó játéktipp

Minden elkészült munkát ellenőrizz – akár azokat is, amelyek az iskolai tanulási időben készültek el. Tisztelet a kivételnek, de nem mindig van ideje-érkezése a napközis pedagógusnak minden feladatot tüzetesen átvizsgálni, és a gyerekek minta utáni önellenőrzése sem mindig sikeredik pontosra. 

Ha találtál hibát, akkor adj számára támpontot, mit/hol/milyen típusú hibát keressen (elég egy támpontot adni – mindig ami épp releváns).

Pl. fogalmazás, vagy munkafüzetben való írásos munkánál: 1 elírás ezen az oldalon/ az X. számú feladatban/az első bekezdésben/első két sorban stb.

Először nagyobb egységet adj meg – és ha nem találja, akkor szűkítsd a keresés helyét!

Lényeges: CSAK támpontot adj a hibakereséshez, ne konkrétumot!

Így az ő sikerélménye lesz, ha megtalálja! 

Plusz tipp: A hibavadászatot lehet játékos köntösbe is öltöztetni, főként a kis alsósok nagyon élvezik, ha a hibakeresést összekapcsoljátok valamilyen állandó felkészülő mozdulattal (pl. imitáljuk, hogy felhúzzuk az íjat és megcélozzuk a hibát!). 

JÓ HIBAVADÁSZATOT!

Legyen sikerélmény a tanulás!

Tanulás tanítása kurzus szülőknek

Még több gyakorlatban is kipróbált tippet, jól működő otthoni módszert szeretnél?

Jelentkezz a SMART Start Tanulás tanítása Szülői kurzusra online – hogy úgy támogathasd a tanulásban, ahogyan az NEKI hasznos!

Kérek értesítést az új bejegyzésekről a témában!

9 + 4 =

Ha szívesen olvasnál bevált módszerekről, hogyan támogathatod a gyereked a tanulásban, kövesd a kooplab oldalát a Facebookon is!

Szemezgess a korábbi bejegyzések között: Neked segítenek, hogyan erősítheted, fejlesztheted és támogathatod Őt hatékonyabban, jobban a tanulásban!

Tanulás és kézzel írás

Tanulás és kézzel írás – 5+1 érv a kézzel írt vázlat mellett

Miért fontos még mindig a kézzel írás? Hogyan függ össze a tanulás/memorizálás a kézzel való írással? Jobb a saját vázlat, mint a tanórai – miben? Hogyan sajátíts el jó vázlatkészítési technikákat?
Motiválni a tanulásra a gyermeket - szülőként lehetséges?

Motiválni a tanulásra a gyermeket – vajon lehetséges a szülőknek?

Motiváció a tanulásra – vajon tudjuk-e szülőként motiválni a gyermekünket a tanulásra? Milyen eszközök működnek melyik korosztályban? Milyen megoldások lehetnek, ha nem érdekli a tanulás?

Hogyan tanulunk meg tanulni a SMART Start tanulás tanfolyamokon?

Hogyan tanulunk meg tanulni? – SMART Start Tanulás programok

Tekints be a SMART Start Tanulás program korosztályos eseményeibe! Tudd meg, hogy mitől egyedi és élmény a gyereknek! Tudd meg hogyan érjük el, hogy sikerélmény legyen a tanulás minden gyereknek!

Önbizalom-fejlesztés gyerekeknek

Önbizalom-fejlesztés gyerekeknek – Használjuk erre is a nyarat!

Önbizalom-fejlesztés gyerekeknek – használjuk ki erre is a nyári szünetet!
Tegyél aktívan a szünetben szülőként azért, hogy a gyermeked magabiztosabban kezdje az új tanévet!

Tanulás másképp - megűjulás a tanulásban

Tanulás másképp – segítsd új energiákat kapni a tanulásban!

Tanulás másképp – megújulás a tanulásban. Eddig nem vezetett a képességeihez mérten jó eredményhez a tanulása? Változtass – vagy segíts neki változtatni!

ADHD tanulás

ADHD és tanulás – Tippek szülőknek a tanulás támogatására

Hogyan támogass egy ADHD-s gyereket a tanulásban? Milyen módon teheted konfliktusmentessé a tanulást? Tippek szülőknek a tanulásfejlesztés-trénertől.

Tanulás tanulása - miért nem elég csak tanulási módszert tanulni?

Tanulás tanulása – elég csak módszert tanulni a hatékonysághoz?

Tanulás tanulása – miért nem elég tanulási módszert tanulni az eredményes tanuláshoz? A tanulás komplex, a hatékonyságra több tényező van hatással, ezek közül csak egy a módszer, lássuk a többit…

Eredményes tanuláshoz szükséges képességek

Eredményes tanuláshoz szükséges képességek – a JÓL tanuláshoz

Az eredményes tanuláshoz szükséges képességek – mi nélkülözhetetlen a JÓL tanuláshoz?

Alsóból felsőbe átmenet - hogyan könnyítsd meg?

Alsóból felsőbe átmenet – hogyan könnyítsem meg?

Alsóból felsőbe menet a gyerekek örülnek - mert még nem tudják, mi vár rájuk - , a szülők pedig aggódnak. Vajon hogy fogja venni a gyerek az akadályokat? A bejegyzésben górcső alá vesszük, milyen képességekre, készségekre van szükség, hogy a gyermekben hosszasan...
Önálló tanulás

Önálló tanulás – hogyan vedd rá az önálló tanulásra?

Önálló tanulás – Segíted vagy akadályozod? Hogyan vedd rá az önálló tanulásra? Mit tegyél és mit ne tegyél? SZÜLŐI TESZT-tel

Sikerorientált vagy kudarckerülő a tanulásban?

Sikerorientált vagy kudarckerülő a tanulásban?

Sikerorientált vagy kudarckerülő a tanulásban a gyerek? A kudarckerülők még jobb képességek birtokában sem tudják ugyanazt az eredményt hozni, mint kevésbé jó képességű, de sikerorientált társaik. 5 perces Gyorsteszttel tudd meg, milyen beállítottságú a gyermeked!

időgazdálkodás tanítása kisiskolásoknak

Időgazdálkodás „tanítása” kisebbeknek

Az idővel való jó gazdálkodás nem szuperképesség, amivel születni kell. Azt meg lehet tanulni, és felnőtt korára az ember szerez ebben tapasztalatokat: kinek jobban, kinek kevésbé megy. Törvényszerű, hogy a gyerekeink is a maguk kárán, esetleg keserves tapasztalatokat követően jöjjenek rá az idővel való jó sáfárkodás módszereire, vagy mi szülők tehetünk ezért? Erre ad választ és a hogyan-ra gyakorlati útmutatót a bejegyzés… hamarosan.

szókincsfejlesztés tippek szülőknek

Szókincs fejlesztés – játékosan: 3 Tipp szülőknek

Az életkornak megfelelő szókincs és az árnyalt kifejezőkészség a tanulási képességek egyik legfontosabb összetevője, meghatározója. A szókincs bővítésének egyik eszköze az olvasás, amit a mai gyerekek nem visznek túlzásba, hisz annyi minden más érdekesebb, könnyebb, szórakoztatóbb dolog van kéznél. Szülőként tehetünk a gyerekünk szókincsének gazdagításáért, játékosan, hogy ne csak számára, hanem számunkra is élmény legyen a közösen eltöltött idő. 3 gyakorlatban is kipróbált tipp (ami még kamaszoknál! is bevált), nyárra, akár a közös étkezések idejére.

önértékelés készítés gyermekkel

Önértékelés – Tippek szülőknek 2. rész

Gyakorlati tippek, tanácsok szülőknek, hogyan kezdjenek hozzá egy otthoni önértékelés elkészítésének. Tanév végén fontos és aktuális. Fejleszti a gyermek személyiségét, önbizalmát, pozitív énképét.

Önértékelés készítés

Önértékelés – mint személyiség építő módszer 1. rész

Az önértékelés készítés fontosságáról már 8 éves kor felett. Miért fontos mentálhigiénés eszköz? Hogyan építi a személyiséget, erősíti a tudatosságot, növeli az önbecsülést? Letölthető önértékelés mintával külön az alsós és felsős korosztálynak.

tanulás támogatás

Hogyan támogasd a tanulásban?

Tudd meg, hogyan tanul a leggyorsabban? TESZT és azonnali eredmény – hogy tudd, hogyan támogasd hatékonyan, ahogy NEKI a leghasznosabb!

motiváció a tanulásra

Motiváció a tanuláshoz

Melyik az igazán működőképes: ha külső eszközökkel ösztönözzük a gyerekünket a tanulásra, vagy ha inkább megtanítjuk, hogyan teremtse meg a saját motivációját?

Tanulás nyáron? Vajon mennyit felejtenek abból, amit megtanultak?

Tanulás nyáron? – Mennyit felejt a gyermekünk?

Vajon felejt-e a gyerek az iskolai hosszú szünetben és ha igen mit és mennyit? Kell-e tenni valamit azért, hogy ne felejtsen? Mit és mikor érdemes elkezdeni felkészülni az új tanévre?

Nincs önbizalma a gyerekednek - mi van a komforzónával?

Nincs önbizalma a gyerekednek – mi van a komfortzónával?

Nincs önbizalma a gyerekednek – mi van a komfortzónával? Hogyan erősítsd az önbizalmát a komfortzónája tágításával? Példa 7 napos kihívásokkal külön fiúknak és lányoknak. Te is tehetsz tudatosan azért, hogy erősödjön az önbizalma – mert az önbizalom a tanulásban is csodákra képes.

a tanulás-tréner tanul

A tanulás-tréner tanul és „zongorázni tudja” a különbséget

Amikor a tanulás tréner „zongorázza a különbséget” a tanulás/tanítási módszerek között – és a zongora nem véletlen, hanem az apropo a blogbejegyzés megszületéséhez

Érdekesnek találtad?

Oszd meg a barátaiddal is!