Időgazdálkodás tanítása gyerekeknek? Hiszen az idővel való okos bánásmód még a felnőtteknek is sokszor probléma…

Nem tudjuk jól beosztani, utolsó pillanatra hagyunk dolgokat, aztán stresszelünk és verjük a fejünket a falba, hogy miért nem kezdtük korábban…. ismerős helyzetek. A felnőttek vagy megtanulnak együtt élni ezekkel, vagy próbálnak változtatni, és jobban tervezni.

Az idővel való tudatos gazdálkodás nem “szuper képesség”, az tanulható és automatizmussá tehető, kellő gyakorlással. Szülőként kell-e a tanításához plusz energiabefektetés? Mindjárt kiderül..

Időgazdálkodás már apró korban – miért fontos korán elkezdeni?

 A barátnőm visszakézből azt válaszolná, hogy „azért, hogy ne legyen olyan stresszes felnőtt, mint én” 😊. Aztán kevésbé viccesen azt mondaná, hogy legyen több ideje kompromisszumok nélkül arra, amit fontosnak tart és szívesen csinál. Azt is mondaná, hogy ha a gyerek megtanulna még időben jól bánni a saját idejével, akkor az előtte tornyosuló megoldatlan, vagy félig befejezett feladatok miatti sikertelenség érzések nem állnának össze önértékelési problémákká.

Amit korán elkezdünk gyakorolni, az jobban beépül – ennyire egyszerű.

Már nagyon pici korban meg tudjuk alapozni az idővel való jó gazdálkodás képességét: a napirenddel, amit kialakítunk és amihez tartjuk magunkat, ezzel strukturálva az időt (nem csupán az ő, hanem a magunk számára is). Ez minden kutatás szerint a gyerekek számára biztonságot, kiszámíthatóságot ad.

Ahogy nő a gyerek, bekerül a bölcsődei/óvodai közösségbe, ahol megvan az ideje az evésnek, a szabadtéri játéknak, a foglalkozásoknak és a pihenésnek is. Könnyebb alkalmazkodnia, ha otthonról is ismerős a rendszer, a napi struktúra az életében. A rutinok megléte – Vekerdy szerint is – nagyon fontos. Az események sorrendisége a legfőbb tájékozódási pont a gyerkőc számára ebben a korban, hiszen időfogalma nem kialakult, csak a „most” és „nem most” megértésére korlátozódik.

Beszélj vele az időről az Ő nyelvén! Ha tehát a kérdés, hogy mikor megyünk a játszótérre, akkor arra a számára érthető válasz, hogy „uzsonna után”, a „fél óra múlva” pedig kínaiul van.

A gyerek tapasztalatokból tanul, ergo az idő fogalmát is így alakítja. 5-6 éves korban már a tegnap-ma-holnap szavakat hozzákapcsolja egy-egy eseményhez (szülinap, utazás, barátlátogatás), így konkretizálva teszi a maga számára kézzelfoghatóvá az időt. 

Közös előre tervezés – könnyen beépíthető a mindennapokba – akár heti rutinná is tehető. Rendszeresíts egy naptárt, amibe előre beírjátok közösen, mikor mentek az Állatkertbe, vagy a nagyszülőkhöz, egyéb programokra. Erre nagyon jó eszköz például a Lurkónaptár családi tervezője.

A következő lépés az időgazdálkodási képesség fejlesztésében

A közös tervezéssel már tettél egy jókora lépést az idővel való barátsága képességének kialakításában. Lássuk, hogyan léphetsz tovább.

Minden ovis korú gyerek szüleinek ismerős az esti lefekvéskor gyakori konfliktushelyzet: a “pakolj el”, a vacsora-fürdés-fogmosás-lefekvés ördögi kör. Javíthatod a család jókedv-mutatóját, ha rendszeresítesz egy listát (képes megjelenítés a legjobb) a lefekvési rutin részleteivel. Arra jó, hogy nem kell mindent ötször mondani, ötször mondani…csak rámutatsz a megfelelő elemre. Idővel már erre sem lesz szükség, mert a gyerek magától fogja megcsinálni, szokássá válik.

Hogyan jutunk el a rutintól az idővel való jó gazdálkodásig?

Ha mennek a rutin tevékenységek, akkor lehet abban továbblépni, hogy megtanulja felmérni, mihez mennyi idő kell. Ez csak lépésről-lépésre megy és sok gyakorlást igényel, de játékkal, kihívásokkal igazán élvezetes tevékenység varázsolható belőle.

Tartsd szem előtt a célt: azért érdemes időt szánnod erre, mert hasznos ha később biztonsággal meg tudja becsülni, hogy egy-egy tevékenységhez mennyi időre van szüksége. Ez a képessége a tanulása tervezésénél – a tanulási hatékonyság növelése érdekében – aranyat fog érni.

Játékok az idővel  – Így kezdd el!

Indíts azzal, hogy gyakoroljátok az idő becslését: megbecsülitek mennyi idő alatt mos fogat, fürdik, öltözik fel, készül el az oviba/iskolába induláshoz. Ezt egy ovis/alsós akár kihívásos játéknak is megélheti… versenynek a „gyorsabban futó, hosszabb óramutatóval”. Nem is kell ismernie hozzá a számlapos órát.

A reggeli készülődésben nagy segítség a játék az idővel – hiszen motiváló erővel bír („felöltözöl, mire a gyorsabban futó nagy mutató a 9-ről a 10-re ér?”). Először a felnőtt határozza meg, mi a kihívás, idővel a gyerekre lehet bízni ezt… nagyon élvezik, amikor a maguk számára kitűzött célt is képesek teljesíteni. A reggeli sikerélmény pedig jelentősen befolyásolja, hogy milyen hangulatban telik majd a nap (a “sikerélmény- hólabda-effektusról” itt találsz bővebb információt: Motiváció a tanuláshoz).

Gyakoroljátok együtt az idő becslését hétköznapokon, hazafelé az óvodából/iskolából: mennyi idő alatt értek haza, vásároltok be, készítitek elő a vacsorát, lesz rend játék után a nappaliban stb. Akár fogadásokat is lehet kötni, testvérek egymás között.

Ha magad is a „jó időbeosztók” ligáját erősíted, a tevékenység és az ahhoz szükséges idő tervezési lépéseit fejben végig szoktad gondolni. Bátran hangosítsd ki ezeket a gondolatokat, hogy lássa-hallja a gyerek is! A jó szülői példánál jobb nincs egy gyerek számára – Anyu is ezt csinálja.

Ha nem ebben a ligában játszol, az sem tragédia, egyel több ok, hogy magadat is rászorítsd egy kicsit jobban a tervezésre… akár a spontaneitás háttérbe szorulása árán 😊. (Az Időgazdálkodás sorozat folytatódik).

A sorozat további témái:

Időgazdálkodás tanítása kamaszkorban – hogyan csináld? 

Tanulási idő tervezés – Tippek, hogyan kezdd el

Időgazdálkodás a tanulásban – hogyan érd el, hogy hatékonyan használja ki a tanulási időt?

Kérek értesítést új bejegyzés megjelenéséről!

12 + 8 =

Ha szívesen olvasnál bevált módszerekről, hogyan támogathatod a gyereked a tanulásban, kövesd a kooplab oldalát a Facebookon is!

Szemezgess a korábbi bejegyzések között: Neked segítenek, hogyan erősítheted, fejlesztheted és támogathatod Őt hatékonyabban, jobban a tanulásban!

Alsóból felsőbe átmenet - hogyan könnyítsd meg?

Alsóból felsőbe átmenet – hogyan könnyítsem meg?

Alsóból felsőbe menet a gyerekek örülnek - mert még nem tudják, mi vár rájuk - , a szülők pedig aggódnak. Vajon hogy fogja venni a gyerek az akadályokat? A bejegyzésben górcső alá vesszük, milyen képességekre, készségekre van szükség, hogy a gyermekben hosszasan...
rossz ceruzafogás - hogyan javítsd ki?

Rossz ceruzafogás – hogyan javítsd ki?

A gyerekek 60%-a úgy kerül iskolába, hogy nem jól fogja a ceruzát – ezzel nem lenne semmi probléma – erre van az alsó, hogy ezt korrigálja – , de 30-as osztálylétszámnál nehéz dolga van a pedagógusnak. Tippek szülőknek, hogyan vegyék saját kezükbe a dolgot, hogy az írás ne gyötrelem, hanem sikerélmény legyen!
iskolaválasztás -leendő elsősnek hogyan válassz jól iskolát?

Iskolaválasztás leendő elsősnek – hogyan válassz JÓL iskolát?

Iskolaérettség – mit tegyek otthon, hogy jól induljon a suli? Hétköznapokban használható tippek, praktikák, hogy mivel segítheted szülőként a majdani iskolai alkalmazkodást. Mit NE tegyél semmiképpen sem?

Sikerorientált vagy kudarckerülő a tanulásban?

Sikerorientált vagy kudarckerülő a tanulásban?

Sikerorientált vagy kudarckerülő a tanulásban a gyerek? A kudarckerülők még jobb képességek birtokában sem tudják ugyanazt az eredményt hozni, mint kevésbé jó képességű, de sikerorientált társaik. 5 perces Gyorsteszttel tudd meg, milyen beállítottságú a gyermeked!

lényegkiemelés fejlesztés alsóban

Megtalálja a lényeget? – lényegkiemelés fejlesztés játékosan

A lényeg kiemelésének képessége az olvasott szövegből a hatékony és sikeres tanulás alapja. Mégis a gyerekek egy része küzd, nem érti amit olvas, elvész az információk között, és nem tud különbséget tenni lényeges és lényegtelen között. Mit tehet a szülő, ha segíteni szeretne a problémán?

motiváló tanulási környezet kialakítása gyerekeknek otthon

Motiváló tanulási környezet – 1. rész

Hogyan alakíts ki motiváló környezetet a gyereknek otthon a hatékony tanulásért? Ötletek, tippek a tanulás tréner szemével.

szókincsfejlesztés tippek szülőknek

Szókincs fejlesztés – játékosan: 3 Tipp szülőknek

Az életkornak megfelelő szókincs és az árnyalt kifejezőkészség a tanulási képességek egyik legfontosabb összetevője, meghatározója. A szókincs bővítésének egyik eszköze az olvasás, amit a mai gyerekek nem visznek túlzásba, hisz annyi minden más érdekesebb, könnyebb, szórakoztatóbb dolog van kéznél. Szülőként tehetünk a gyerekünk szókincsének gazdagításáért, játékosan, hogy ne csak számára, hanem számunkra is élmény legyen a közösen eltöltött idő. 3 gyakorlatban is kipróbált tipp (ami még kamaszoknál! is bevált), nyárra, akár a közös étkezések idejére.

önértékelés készítés gyermekkel

Önértékelés – Tippek szülőknek 2. rész

Gyakorlati tippek, tanácsok szülőknek, hogyan kezdjenek hozzá egy otthoni önértékelés elkészítésének. Tanév végén fontos és aktuális. Fejleszti a gyermek személyiségét, önbizalmát, pozitív énképét.

Önértékelés készítés

Önértékelés – mint személyiség építő módszer 1. rész

Az önértékelés készítés fontosságáról már 8 éves kor felett. Miért fontos mentálhigiénés eszköz? Hogyan építi a személyiséget, erősíti a tudatosságot, növeli az önbecsülést? Letölthető önértékelés mintával külön az alsós és felsős korosztálynak.

virtuális gyereklét kordában tartása

Virtuális gyereklét – mit tegyen a szülő? 1. rész.

Mit tehet egy szülő, ha szabályozni szeretné a gyermek képernyő előtt töltött idejét? Hogyan birkóznak meg mások a problémával? Reprezentatív magyar kutatási adatokkal, hogy milyen stratégiával próbálják a szülők kordában tartani a gyerekek online életét. Milyen szülői csoportok különböztethetők meg?

tanulás támogatás

Hogyan támogasd a tanulásban?

Milyen tanulási utak vannak a gyereknél? Ismerd meg, hogy tudd, hogyan támogathatod hatékonyan az önálló tanulásban! 3 perces kérdéssor kitöltésével

húsvéti játék otthon

Mi történhetett a Kockásfülű nyúl és a húsvéti nyuszi között? – kreatív feladat gyerekeknek

Egy képről történetet kitalálni és azt elmesélni a leghatékonyabb eszközök egyike, ha a gyerekünk fantáziáját, kreativitását és verbális kifejezőkészségét akarjuk otthon fejleszteni. Az iskolai olvasókönyvek is tartalmaznak ilyen típusú feladatokat, csak sajnos az...
online tanulás tréning

Online oktatás hatékonyan?

Lehet hatékony az online tanulás? Milyen egy jó online tanóra?

kirándulás nagyobbakkal

Kirándulás nagyobbakkal – hogyan vedd rá Őket?

Nagyobb gyerekeket kimozdítani az asztal mellől, a digitális térből embert próbáló feladat. A levegőre menni, kirándulni pláne nem menő. Jó stratégiát és tervszerű kivitelezést kíván a szülőtől. Így valósítsd meg lépésről-lépésre.

Eredményes tanuláshoz szükséges képességek

Eredményes tanulás – milyen képességekre van szükség?

Az eredményes tanuláshoz szükséges képességek listája hosszú: mivel kell rendelkeznie egy gyereknek ahhoz, hogy ne szenvedés legyen számára a tanulás. A lényeg azonban néhány pontban megragadható. Ezt foglaltuk össze ebben a bejegyzésben. Miért foglalkozunk az...
apák napi személyes ajándék

Apák napi személyes ajándék – és az örömkönnyek garantáltak

Személyes, egyedi és gyermek által készített ajándék Apák napjára. Ettől az apukák biztosan meghatódnak és évek múltán is fogják forgatni. Nem kell vágni, ragasztani – a gyermek csak rajzol vagy ír és rajzol – foglalkoztatónak sem utolsó. Nézd meg, hogy néz ki, ha elkészült!

Játékos fejlesztő foglalkozások otthonra iskolába készülőknek

Játékos fejlesztő foglalkozások otthonra – OVI-SULI TOP 10

TOP 10 otthoni fejlesztő foglalkozás iskolába készülő ovisoknak – játék a maximumon, csak a háztartásban meglévő eszközökkel.

Önálló tanulás

Önálló tanulás – hogyan vedd rá az önálló tanulásra

Önálló tanulás – hogyan kezdd el megtapasztaltatni a gyerekkel a saját tanulása iránti felelősségét? Mit tegyél és mit ne tegyél?

oviban maradás

Oviban maradás – Mit írj az OH kérvény indoklásába?

A 2020-as törvényi szabályozás életbe lépésével a szülő kezéből kikerült a kizárólagos döntés joga, hogy mikor viszi oviból iskolába a gyermekét. Korábban ezt a döntést az óvodapedagógusokkal közösen hozták meg. 2020-tól a döntési folyamatba új szereplő, az Oktatási...
Iskolaérettség-mit tegyek otthon, hogy jól induljon a suli?

Cél az iskolaérettség – erre figyelj otthon szeptemberig

Iskolaérettség – mit tegyek otthon, hogy jól induljon a suli? Hétköznapokban használható tippek, praktikák, hogy mivel segítheted szülőként a majdani iskolai alkalmazkodást. Mit NE tegyél semmiképpen sem?

Iskolaérett a gyermekem?

Iskolaérett vajon a gyermekem – mit tudok tenni?

Iskolaérett vajon a gyermekem? Mit jelent az iskolaérettség, és kell-e szülőként tenni valami különöset, hogy azzá váljon? Tudok-e szülőként segíteni, hogy ne legyen stresszforrás az iskola?

Érdekesnek találtad?

Oszd meg a barátaiddal is!