Vajon hogyan tudjuk segíteni, hogy a „szárnyaiban” bízzon, ne pedig a körülmények szerencsés alakulásában? Az önbizalom fontosságáról lesz szó ebben a bejegyzésben, illetve javaslunk stratégiát arra is, hogyan használjátok ki a nyári szünetet, hogy az önbizalomhiányos gyermeknek minél több apró sikerélményt biztosítsatok. Mert – ahogyan egy okos ember plasztikusan fogalmaz: „A magabiztosság egy olyan izom, amit munkával lehet építeni.” (Brendon Burchard)

Az önbizalom fontossága

Összefoglaltuk 5 pontban, miért fontos, hogy a gyereknek legyen egészséges önbizalma:

1. Az egészséges önbizalommal rendelkező gyerek pozitívan ítéli meg saját tulajdonságait és képességeit. Elfogadja saját magát, és könnyebben veszi, ha valami nem úgy sikerül, ahogyan eltervezte. Nem szegi kedvét (legalábbis nem örökre), ha kudarcot vall valamiben. Álhatatosabb, kitartóbb a tanulásban is, könnyebben rávehető új dolgok kipróbálására.

2. Az egészséges önbizalom hozzájárul a sikerélményekhez, akár a tanulásban, akár az élet más területein, pl. a szociális kapcsolatokban. A magabiztos gyerek kockázatvállalóbb, nyitottabb az ismeretlenre, ami új lehetőségekhez, újabb sikeres teljesítményekhez juttathatja.

3. A magabiztos gyerek magában való hite segít a szociális kapcsolatai területén. Bátrabban kiáll magáért, hatékonyabban tudja képviselni véleményét és érdekeit, jobban képes kezelni konfliktusait is. Ez elősegíti az egészséges (egyenrangú) barátságok és kapcsolatok kialakulását, ugyanakkor visszahat az empátiás képessége fejlődésére is.

4. Az egészséges önbizalommal rendelkező gyerekből nagyobb eséllyel válik az életben is magabiztos felnőtt. Önmaga elfogadásával olyan készségei is jobban fejlődnek, mint az önálló gondolkodás, problémamegoldó és döntéshozatali képesség.

5. Az önbizalom csökkenti a szorongás, a negatív belső hang meglétét, és hozzájárul a gyerek mentális egészségének megőrzéséhez. Segít abban, hogy a gyerek kevésbé vegye a szívére mások negatív véleményét vagy kritikáit, könnyebben ugorja át az akadályokat és hatékony kudarckezelési technikákat építsen fel magának.

Összefoglalva tehát az önbizalom segít abban, hogy jól érezze magát a bőrében az iskolában és a szociális kapcsolataiban, így nagyobb eséllyel váljék belőle egy pozitív, önálló és életrevaló személyiség.

Önbizalom-fejlesztés – tényleg a szülők, a mi felelősségünk? 

Alakul az magától, mondhatnák ezt sokan… amiben van némi részigazság is. Sok tényező befolyásolja, hogyan alakul a gyerek önmagáról alkotott képe, mint például a környezeti hatások (iskolai környezet, a szociális kapcsolatok), a sikerélmények megléte vagy éppen hiánya, a vele szemben támasztott elvárások, és még lehetne sorolni. A legfontosabb azonban az otthoni környezet, az elfogadó, támogató és biztonságos szülő-gyerek kapcsolat.  Ha a gyerek sok biztatást, pozitív megerősítést kap – már apró gyerekkortól – a próbálkozásaira, és a szülők nem kizárólag az eredményeit, hanem az ahhoz vezető útját is értékelik, akkor jó úton vannak egy magabiztos, önön értékeivel tisztában lévő gyerek neveléséhez.

Önbizalom-fejlesztés gyerekeknek

A sikerélményszerzésről azonban tudatosan lehet, sőt kell is a szülőnek gondoskodnia, ha úgy érzi, a gyereke önbizalma támogatásra szorul. 

Hogyan teheti ezt aktívan egy felelős szülő?

Lehetőségek biztosításával… hiszen akkor lesz a gyereknek sikerélménye, ha kipróbálja és megtapasztalja magát új, helyzetekben vagy még ismeretlen körülmények között,  valami kihívást jelentő dolog elsajátítása során. És mi, ha nem a nyári szünet a legjobb idő erre?

Így gondoskodj arról, hogy minél több sikerélménye legyen a nyáron!

Kérd a Tippeket, amiben részletes útmutatót adunk, hogyan csináld tudatosan! Letölthető anyagokkal, sikerélmény-tudatosító lapokkal, hogy a SIKERES MEGVALÓSÍTÁS a gyerek számára, visszanézve még sokáig öröm lehessen!

A szülői tudatos önbizalom-fejlesztés korai iskolás korban illetve kiskamaszkor elején még könnyen kivitelezhető, a gyerekek ilyenkor jobban elfogadják a szülői irányítást, illetve könnyebben rávehetők akár közös kihívások teljesítésére is.

A Tippekben, letölthető anyagokban találsz ötleteket arra, hogy milyen típusú kihívásokat válassz. Módszereket, hogy, hogyan vedd rá a gyereket, javaslatokat, hogyan tervezzétek meg, és hogyan kövessétek nyomon a megvalósítást.

A tippeket elsősorban az alsós, illetve felső elején járó gyerekek szüleinek ajánljuk!

A regisztrációval elfogadom az adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat.

kooplab Pályázat 2024 - Így győztem le magamat a nyáron!

Ha megvalósítottátok a nyári kihívást, érdemes elindulni a kooplab „Így győztem le magamat a nyáron!” című pályázatán az értékes nyereményekért!

A pályázat egy újabb alkalom arra, hogy a kihívás teljesítésének sikerélményét újra átélje/átéljétek!

Tudj meg többet a pályázatról a gombra vagy a képre kattintva!

Ha szívesen olvasnál bevált módszerekről, hogyan támogathatod a gyereked a tanulásban, kövesd a kooplabot a közösségi médián is!

Szemezgess a korábbi bejegyzések között: Neked segítenek, hogyan fejlesztheted és támogathatod Őt hatékonyabban a tanulásban!

Tanulás és kézzel írás

Tanulás és kézzel írás – 5+1 érv a kézzel írt vázlat mellett

Miért fontos még mindig a kézzel írás? Hogyan függ össze a tanulás/memorizálás a kézzel való írással? Jobb a saját vázlat, mint a tanórai – miben? Hogyan sajátíts el jó vázlatkészítési technikákat?

Motiválni a tanulásra a gyermeket - szülőként lehetséges?

Motiválni a tanulásra a gyermeket – vajon lehetséges a szülőknek?

Motiváció a tanulásra – vajon tudjuk-e szülőként motiválni a gyermekünket a tanulásra? Milyen eszközök működnek melyik korosztályban? Milyen megoldások lehetnek, ha nem érdekli a tanulás?

Tanulás tanítás otthon - Szülői tipp

Tanulás tanítása otthon – Hiánypótló tipp szülőknek

Nagyon fontos szülői tipp, ha az otthoni tanulásban szokott segítséget kérni! A szülők többsége nem tudja, így elköveti, ami a gyerek kedvét szegi, önbizalmát rombolja. Olvasd el és ültesd a gyakorlatba!

Hogyan tanulunk meg tanulni a SMART Start tanulás tanfolyamokon?

Hogyan tanulunk meg tanulni? – SMART Start Tanulás programok

Tekints be a SMART Start Tanulás program korosztályos eseményeibe! Tudd meg, hogy mitől egyedi és élmény a gyereknek! Tudd meg hogyan érjük el, hogy sikerélmény legyen a tanulás minden gyereknek!

Tanulás másképp - megűjulás a tanulásban

Tanulás másképp – segítsd új energiákat kapni a tanulásban!

Tanulás másképp – megújulás a tanulásban. Eddig nem vezetett a képességeihez mérten jó eredményhez a tanulása? Változtass – vagy segíts neki változtatni!

ADHD tanulás

ADHD és tanulás – Tippek szülőknek a tanulás támogatására

Hogyan támogass egy ADHD-s gyereket a tanulásban? Milyen módon teheted konfliktusmentessé a tanulást? Tippek szülőknek a tanulásfejlesztés-trénertől.

Tanulás tanulása - miért nem elég csak tanulási módszert tanulni?

Tanulás tanulása – elég csak módszert tanulni a hatékonysághoz?

Tanulás tanulása – miért nem elég tanulási módszert tanulni az eredményes tanuláshoz? A tanulás komplex, a hatékonyságra több tényező van hatással, ezek közül csak egy a módszer, lássuk a többit…

Eredményes tanuláshoz szükséges képességek

Eredményes tanuláshoz szükséges képességek – a JÓL tanuláshoz

Az eredményes tanuláshoz szükséges képességek – mi nélkülözhetetlen a JÓL tanuláshoz?

Alsóból felsőbe átmenet - hogyan könnyítsd meg?

Alsóból felsőbe átmenet – hogyan könnyítsem meg?

Alsóból felsőbe menet a gyerekek örülnek - mert még nem tudják, mi vár rájuk - , a szülők pedig aggódnak. Vajon hogy fogja venni a gyerek az akadályokat? A bejegyzésben górcső alá vesszük, milyen képességekre, készségekre van szükség, hogy a gyermekben hosszasan...
Önálló tanulás

Önálló tanulás – hogyan vedd rá az önálló tanulásra?

Önálló tanulás – Segíted vagy akadályozod? Hogyan vedd rá az önálló tanulásra? Mit tegyél és mit ne tegyél? SZÜLŐI TESZT-tel

Sikerorientált vagy kudarckerülő a tanulásban?

Sikerorientált vagy kudarckerülő a tanulásban?

Sikerorientált vagy kudarckerülő a tanulásban a gyerek? A kudarckerülők még jobb képességek birtokában sem tudják ugyanazt az eredményt hozni, mint kevésbé jó képességű, de sikerorientált társaik. 5 perces Gyorsteszttel tudd meg, milyen beállítottságú a gyermeked!

időgazdálkodás tanítása kisiskolásoknak

Időgazdálkodás „tanítása” kisebbeknek

Az idővel való jó gazdálkodás nem szuperképesség, amivel születni kell. Azt meg lehet tanulni, és felnőtt korára az ember szerez ebben tapasztalatokat: kinek jobban, kinek kevésbé megy. Törvényszerű, hogy a gyerekeink is a maguk kárán, esetleg keserves tapasztalatokat követően jöjjenek rá az idővel való jó sáfárkodás módszereire, vagy mi szülők tehetünk ezért? Erre ad választ és a hogyan-ra gyakorlati útmutatót a bejegyzés… hamarosan.

szókincsfejlesztés tippek szülőknek

Szókincs fejlesztés – játékosan: 3 Tipp szülőknek

Az életkornak megfelelő szókincs és az árnyalt kifejezőkészség a tanulási képességek egyik legfontosabb összetevője, meghatározója. A szókincs bővítésének egyik eszköze az olvasás, amit a mai gyerekek nem visznek túlzásba, hisz annyi minden más érdekesebb, könnyebb, szórakoztatóbb dolog van kéznél. Szülőként tehetünk a gyerekünk szókincsének gazdagításáért, játékosan, hogy ne csak számára, hanem számunkra is élmény legyen a közösen eltöltött idő. 3 gyakorlatban is kipróbált tipp (ami még kamaszoknál! is bevált), nyárra, akár a közös étkezések idejére.

önértékelés készítés gyermekkel

Önértékelés – Tippek szülőknek 2. rész

Gyakorlati tippek, tanácsok szülőknek, hogyan kezdjenek hozzá egy otthoni önértékelés elkészítésének. Tanév végén fontos és aktuális. Fejleszti a gyermek személyiségét, önbizalmát, pozitív énképét.

Önértékelés készítés

Önértékelés – mint személyiség építő módszer 1. rész

Az önértékelés készítés fontosságáról már 8 éves kor felett. Miért fontos mentálhigiénés eszköz? Hogyan építi a személyiséget, erősíti a tudatosságot, növeli az önbecsülést? Letölthető önértékelés mintával külön az alsós és felsős korosztálynak.

tanulás támogatás

Hogyan támogasd a tanulásban?

Tudd meg, hogyan tanul a leggyorsabban? TESZT és azonnali eredmény – hogy tudd, hogyan támogasd hatékonyan, ahogy NEKI a leghasznosabb!

motiváció a tanulásra

Motiváció a tanuláshoz

Melyik az igazán működőképes: ha külső eszközökkel ösztönözzük a gyerekünket a tanulásra, vagy ha inkább megtanítjuk, hogyan teremtse meg a saját motivációját?

Tanulás nyáron? Vajon mennyit felejtenek abból, amit megtanultak?

Tanulás nyáron? – Mennyit felejt a gyermekünk?

Vajon felejt-e a gyerek az iskolai hosszú szünetben és ha igen mit és mennyit? Kell-e tenni valamit azért, hogy ne felejtsen? Mit és mikor érdemes elkezdeni felkészülni az új tanévre?

Nincs önbizalma a gyerekednek - mi van a komforzónával?

Nincs önbizalma a gyerekednek – mi van a komfortzónával?

Nincs önbizalma a gyerekednek – mi van a komfortzónával? Hogyan erősítsd az önbizalmát a komfortzónája tágításával? Példa 7 napos kihívásokkal külön fiúknak és lányoknak. Te is tehetsz tudatosan azért, hogy erősödjön az önbizalma – mert az önbizalom a tanulásban is csodákra képes.

a tanulás-tréner tanul

A tanulás-tréner tanul és „zongorázni tudja” a különbséget

Amikor a tanulás tréner „zongorázza a különbséget” a tanulás/tanítási módszerek között – és a zongora nem véletlen, hanem az apropo a blogbejegyzés megszületéséhez

Érdekesnek találtad?

Oszd meg a barátaiddal is!