Önálló tanulás helyett konfliktusos közös tanulás?

A szülők többsége – akikkel találkozom – rémálomnak tartja a gyerekével való tanulást. Belátja, hogy nem tesz jót az egyébként szeretetteljes, békés kapcsolatnak, ha a „hajcsár” szerepébe lép. A gyerek sem fogadja jól, ha Anya akarja megmondani, hogy mi lesz jó vagy nem jó, a tanító néni helyett. „Mert te nem jól tudod, ezt ……… nénivel nem így szoktuk” – ismerős a mondat annak, aki együtt tanul a gyerekkel.

Sokszor – valljuk be –  nem tudunk türelmesek lenni Többre akarjuk kapacitálni a gyereket (nem elég szépen írtál, írd újra, másold le még egyszer hibátlanul, írj vázlatot stb.), mint amit elvisel, vagy ami szerinte indokolt elvárás. Zavar bennünket, ha nem elég alapos, ha nem teszi oda magát, ha túl akar esni rajta minél gyorsabban.

Miért ülünk le mégis tanulni a gyerekkel?

Ilyen válaszokat szoktam hallani: „másképp nem áll neki” (értsd: a szülőnek fontos a házi feladat, nem a gyereknek), „nem tudná egyedül” (értsd: tényleg nem tudná, vagy csak valahogy megcsinálná, de a szülőnek ez nem elég jó), „egyébként órákig tartana” (értsd: a szülőnek fontos, hogy gyorsan vagy időben meglegyen), „biztos akarok lenni abban, hogy mindent megcsinált” (értsd: kontroll kell, mert különben…), és még lehetne sorolni.

Ami a zárójelben szavakba öntött szülői hozzáállásban közös pont, az a felelősség kérdése.

Kinek a felelőssége a tanulás?

A szülőé vagy a gyereké? Amikor hallom a gyerek által unalomig ismert mondatot, hogy „nem nekem tanulsz, hanem magadnak”, akkor mindig elgondolkodom: valóban hagyjuk, engedjük őt magának tanulni?

Vagy ez csak egy mondat, amit azért mondunk, mert nekünk is sokszor elmondták. Belátható, hogy a gyerek számára teljesen felesleges – hisz minden nap meggyőződik róla, hogy nincs szabadsága magának tanulni. Számunkra pedig csak önmegnyugtatás, hogy „én bizony elmondtam”.

Engedjük, hogy megtapasztalja a házi feladat hiány következményeit? A nem tanulás, nem készülésből fakadó stresszt és a rossz érzést, szégyent, hogy nem tudtam válaszolni az osztály előtt arra, amit kérdeztek?

Nem hagyjuk, röviden ennyi a válasz.

Próbáljuk megelőzni a keserves tapasztalását, és megkímélni attól, hogy megélje a nem-tanulás következményét. Helyette átvesszük az irányítást a tanulása felett.

Mi mondjuk meg, hogy mikor, mennyit és hogyan – ami ellen tiltakozik, hiszen kívülről erőltetjük rá. Így lesz szenvedés, harag, kiabálás, sírásba torkolló konfliktus, összességében kapcsolatrombolás a közös tanulásból.

Sokan felhördülnek gondolom, hogy „de hát mit tehetnék, másképp nem megy”. Tényleg nem?

Nézzük meg közelebbről, mit kockáztatunk azzal, ha visszaveszünk az irányító hajcsár szerepből:

  • Rossz jegyet hoz haza (Na és, főleg alsóban számít ez…),
  • Rossz tanulónak fogják elkönyvelni (Milyen hátrány éri? Kevesebb feladatot kap? Más feladatokat, mint a többiek? – egyelőre a differenciálás az iskolákban még nem mindennapos gyakorlat),
  • Meg fog bukni! (Nem fog. A bukásig vezető út hosszú, és számtalan lehetőség van a beavatkozásra, ha megérett rá a helyzet. Csak ki kell tudni várni.)
  • Ki fogják csúfolni! (Lehet. Itt kellünk mi szülők, hogy megértessük vele, hogy ezen ő maga képes változtatni)

A példák csak azzal szembesítenek, hogy néha szem elől tévesztjük a tétet: mit nyerünk (egy nyelvtan dolgozat ötöst, de milyen áron?) és mit veszítünk (jó hangulatú, szeretetteljes együttlétek), ha beleállunk a hajcsár szerepbe.

Állítom, hogy van választásunk – lehetőséget adni a gyereknek, hogy érezze meg saját felelősségét a saját tanulása iránt. NEKI legyen fontos a tanulás, a teljesítés, és ne a szülőnek.

Ne vonuljunk ki, csak lépjünk kettőt hátra.

Tudd meg, hogy Te szülőként segíted vagy akadályozod inkább őt az önálló tanulóvá válásban! Töltsd ki a tesztet és azonnal kapsz választ!

Engedni tapasztalni az önálló tanulást

Ha megérett a szándék, hogy haladnunk kell a gyerek önálló tanulása irányában, akkor itt van néhány alapvetés, mivel legyünk tisztában és mit szükséges átgondolnunk.

1. Önálló tanulás feltételeinek vizsgálata

Ezek egyrészt külső feltételek, például, van-e önálló szobája, kuckója, ahová zavartalanul visszavonulhat. Másrészt belső feltételek: adottak-e a gyerek képességei, hogy önállóan boldoguljon például egy szöveggel. A legfontosabb ilyen az értő olvasás.

2. Lépésről-lépésre az önálló tanulás felé

Ha eddig szorosan, „anya-nélkül-nem” típusú tanulás volt, a változás nem következik be varázsütésre. A fokozatosság elve fontos, hogy a gyerek ne azt érezze, hogy egyik napról a másikra magára maradt. Részfeladatokban hagyjuk magára, tervezzünk időt a részfeladatok elvégzésére. Ne rágjuk a szájába, mit kell csinálni egy-egy feladatnál, használjuk a rávezető kérdezés módszerét, hagyjuk nyitva a lehetőséget, hogy maga jöjjön rá a probléma megoldására.

3. Gyerek partnerként való bevonása

Hiába tűzzük ki célnak a gyerek önálló tanulásra való „rászorítását”, ha ő ebben nem partner. Gondolkodjunk az ő fejével egy kicsit, mit tudunk felvillantani előtte, hogy a partnerség számára is kézzelfogható pozitívummal járjon! (a „később mennyire jó lesz neked” típusú érvelés nem fog működni).

Lebegjen a cél a szemünk előtt – minél korábban elkezdünk arra figyelni, hogy tudatosan hátralépjünk, és semmiképp sem irányítóként vegyünk részt a tanulásában, annál nagyobb az esély arra, hogy később képes legyen megbirkózni a sok tantárggyal noszogatás nélkül.

Minél tovább habozunk átadni a felelősséget, annál hirtelenebb és brutálisabb lesz a váltás számára, mert el fogja hagyni egyszer az a mondat a szánkat, hogy „elég nagy vagy már, tanulj egyedül”.

Tudd meg, hogy Te szülőként segíted vagy akadályozod inkább őt az önálló tanulóvá válásban! Töltsd ki a tesztet és azonnal kapsz választ!

SMART Start Tanulás tananyag
Önálló tanulás tananyag SMART Start

SMART Start Tanulás tananyag – Az önállóan és felelősségteljesen tanuló gyermekért

Online elérhető, osztályfokonként differenciált tananyag tehetséggondozó kiegészítő programmal az önállóan tanuló gyermekért.

Részletekért kattints a képre!

Kérek értesítést témához kapcsolódó bejegyzés megjelenéséről!

5 + 12 =

Ha szívesen olvasnál bevált módszerekről, hogyan támogathatod a gyereked a tanulásban, kövesd a kooplab oldalát a Facebookon is!

Szemezgess a korábbi bejegyzések között: Neked segítenek, hogyan erősítheted Őt hatékonyabban a tanulásban!

Tanulás és kézzel írás

Tanulás és kézzel írás – 5+1 érv a kézzel írt vázlat mellett

Miért fontos még mindig a kézzel írás? Hogyan függ össze a tanulás/memorizálás a kézzel való írással? Jobb a saját vázlat, mint a tanórai – miben? Hogyan sajátíts el jó vázlatkészítési technikákat?
Motiválni a tanulásra a gyermeket - szülőként lehetséges?

Motiválni a tanulásra a gyermeket – vajon lehetséges a szülőknek?

Motiváció a tanulásra – vajon tudjuk-e szülőként motiválni a gyermekünket a tanulásra? Milyen eszközök működnek melyik korosztályban? Milyen megoldások lehetnek, ha nem érdekli a tanulás?

Tanulás tanítás otthon - Szülői tipp

Tanulás tanítása otthon – Hiánypótló tipp szülőknek

Nagyon fontos szülői tipp, ha az otthoni tanulásban szokott segítséget kérni! A szülők többsége nem tudja, így elköveti, ami a gyerek kedvét szegi, önbizalmát rombolja. Olvasd el és ültesd a gyakorlatba!

Hogyan tanulunk meg tanulni a SMART Start tanulás tanfolyamokon?

Hogyan tanulunk meg tanulni? – SMART Start Tanulás programok

Tekints be a SMART Start Tanulás program korosztályos eseményeibe! Tudd meg, hogy mitől egyedi és élmény a gyereknek! Tudd meg hogyan érjük el, hogy sikerélmény legyen a tanulás minden gyereknek!

Önbizalom-fejlesztés gyerekeknek

Önbizalom-fejlesztés gyerekeknek – Használjuk erre is a nyarat!

Önbizalom-fejlesztés gyerekeknek – használjuk ki erre is a nyári szünetet!
Tegyél aktívan a szünetben szülőként azért, hogy a gyermeked magabiztosabban kezdje az új tanévet!

Tanulás másképp - megűjulás a tanulásban

Tanulás másképp – segítsd új energiákat kapni a tanulásban!

Tanulás másképp – megújulás a tanulásban. Eddig nem vezetett a képességeihez mérten jó eredményhez a tanulása? Változtass – vagy segíts neki változtatni!

ADHD tanulás

ADHD és tanulás – Tippek szülőknek a tanulás támogatására

Hogyan támogass egy ADHD-s gyereket a tanulásban? Milyen módon teheted konfliktusmentessé a tanulást? Tippek szülőknek a tanulásfejlesztés-trénertől.

Tanulás tanulása - miért nem elég csak tanulási módszert tanulni?

Tanulás tanulása – elég csak módszert tanulni a hatékonysághoz?

Tanulás tanulása – miért nem elég tanulási módszert tanulni az eredményes tanuláshoz? A tanulás komplex, a hatékonyságra több tényező van hatással, ezek közül csak egy a módszer, lássuk a többit…

Eredményes tanuláshoz szükséges képességek

Eredményes tanuláshoz szükséges képességek – a JÓL tanuláshoz

Az eredményes tanuláshoz szükséges képességek – mi nélkülözhetetlen a JÓL tanuláshoz?

Alsóból felsőbe átmenet - hogyan könnyítsd meg?

Alsóból felsőbe átmenet – hogyan könnyítsem meg?

Alsóból felsőbe menet a gyerekek örülnek - mert még nem tudják, mi vár rájuk - , a szülők pedig aggódnak. Vajon hogy fogja venni a gyerek az akadályokat? A bejegyzésben górcső alá vesszük, milyen képességekre, készségekre van szükség, hogy a gyermekben hosszasan...
Sikerorientált vagy kudarckerülő a tanulásban?

Sikerorientált vagy kudarckerülő a tanulásban?

Sikerorientált vagy kudarckerülő a tanulásban a gyerek? A kudarckerülők még jobb képességek birtokában sem tudják ugyanazt az eredményt hozni, mint kevésbé jó képességű, de sikerorientált társaik. 5 perces Gyorsteszttel tudd meg, milyen beállítottságú a gyermeked!

időgazdálkodás tanítása kisiskolásoknak

Időgazdálkodás „tanítása” kisebbeknek

Az idővel való jó gazdálkodás nem szuperképesség, amivel születni kell. Azt meg lehet tanulni, és felnőtt korára az ember szerez ebben tapasztalatokat: kinek jobban, kinek kevésbé megy. Törvényszerű, hogy a gyerekeink is a maguk kárán, esetleg keserves tapasztalatokat követően jöjjenek rá az idővel való jó sáfárkodás módszereire, vagy mi szülők tehetünk ezért? Erre ad választ és a hogyan-ra gyakorlati útmutatót a bejegyzés… hamarosan.

szókincsfejlesztés tippek szülőknek

Szókincs fejlesztés – játékosan: 3 Tipp szülőknek

Az életkornak megfelelő szókincs és az árnyalt kifejezőkészség a tanulási képességek egyik legfontosabb összetevője, meghatározója. A szókincs bővítésének egyik eszköze az olvasás, amit a mai gyerekek nem visznek túlzásba, hisz annyi minden más érdekesebb, könnyebb, szórakoztatóbb dolog van kéznél. Szülőként tehetünk a gyerekünk szókincsének gazdagításáért, játékosan, hogy ne csak számára, hanem számunkra is élmény legyen a közösen eltöltött idő. 3 gyakorlatban is kipróbált tipp (ami még kamaszoknál! is bevált), nyárra, akár a közös étkezések idejére.

önértékelés készítés gyermekkel

Önértékelés – Tippek szülőknek 2. rész

Gyakorlati tippek, tanácsok szülőknek, hogyan kezdjenek hozzá egy otthoni önértékelés elkészítésének. Tanév végén fontos és aktuális. Fejleszti a gyermek személyiségét, önbizalmát, pozitív énképét.

Önértékelés készítés

Önértékelés – mint személyiség építő módszer 1. rész

Az önértékelés készítés fontosságáról már 8 éves kor felett. Miért fontos mentálhigiénés eszköz? Hogyan építi a személyiséget, erősíti a tudatosságot, növeli az önbecsülést? Letölthető önértékelés mintával külön az alsós és felsős korosztálynak.

tanulás támogatás

Hogyan támogasd a tanulásban?

Tudd meg, hogyan tanul a leggyorsabban? TESZT és azonnali eredmény – hogy tudd, hogyan támogasd hatékonyan, ahogy NEKI a leghasznosabb!

motiváció a tanulásra

Motiváció a tanuláshoz

Melyik az igazán működőképes: ha külső eszközökkel ösztönözzük a gyerekünket a tanulásra, vagy ha inkább megtanítjuk, hogyan teremtse meg a saját motivációját?

Tanulás nyáron? Vajon mennyit felejtenek abból, amit megtanultak?

Tanulás nyáron? – Mennyit felejt a gyermekünk?

Vajon felejt-e a gyerek az iskolai hosszú szünetben és ha igen mit és mennyit? Kell-e tenni valamit azért, hogy ne felejtsen? Mit és mikor érdemes elkezdeni felkészülni az új tanévre?

Nincs önbizalma a gyerekednek - mi van a komforzónával?

Nincs önbizalma a gyerekednek – mi van a komfortzónával?

Nincs önbizalma a gyerekednek – mi van a komfortzónával? Hogyan erősítsd az önbizalmát a komfortzónája tágításával? Példa 7 napos kihívásokkal külön fiúknak és lányoknak. Te is tehetsz tudatosan azért, hogy erősödjön az önbizalma – mert az önbizalom a tanulásban is csodákra képes.

a tanulás-tréner tanul

A tanulás-tréner tanul és „zongorázni tudja” a különbséget

Amikor a tanulás tréner „zongorázza a különbséget” a tanulás/tanítási módszerek között – és a zongora nem véletlen, hanem az apropo a blogbejegyzés megszületéséhez

Érdekesnek találtad?

Oszd meg a barátaiddal is!