Gyakorlatok az olvasási technika fejlesztéséhez alsósoknak

A hatékony tanuláshoz elengedhetetlen az olvasás. Az, hogy milyen olvasási technikával mennyire hatékonyan tudnak a gyerekek olvasni, és az olvasott szöveget megérteni, gyakorlás kérdése. Ehhez ismerni kell néhány olyan technikát, aminek rendszeres használatával megkönnyítjük az értelmező, aktív olvasást.

Egy rövid történet, hogy jobban értsük, mi is az olvasás:

Egyszer egy fiatal mérnöknek kutatásai közben egy gót betűkkel írott régi német szövegrészlet kerül a kezébe. Bár kitűnően beszélt németül, a gót betűket nem ismerte. Eszébe jutott, hogy grafikus barátja jól ért a különböző betűtípusokhoz, hátha az ő segítségével értelmezheti a szöveget. Fel is kereste a barátját, aki vállalkozott is a feladatra. A bökkenő csak az volt, hogy a barát egyetlen szót sem tudott németül. Egy megoldás kínálkozott: a grafikus felolvasta a szövegrészletet – amelyből egy szót sem értett – , és a mérnök – aki viszont az írást nem tudta értelmezni – meghallgatta, és megértette a szöveget. Vajon melyikük olvasott?

Nekünk egyértelmű a válasz – vajon a gyerekeinknek is?

Azzal még nem értünk el semmit, ha felismerjük a betűket, és azokat szavakká, mondatokká tudjuk összeolvasni. Sokszor tapasztaltam a fiaimnál, hogy elolvasni el tudták, azonban amikor azt kértem, hogy mondják el saját szavaikkal, mit olvastak, bizony néha bajban voltak. Arról nem is beszélve, ha azt kértem, foglalják össze a lényegét annak, amit olvastak.

Ti is tapasztaltok hasonlót?

Alsóban tanulnak meg a gyerekeink biztonságosan olvasni, van, aki hamarabb, van, aki később. Azt mondhatjuk, hogy negyedik osztály végére minden lurkónak el kell jutnia arra a szintre, amikor egy hosszabb szöveget képes elolvasni, annak a lényegét felfogni. Hogyan tudjuk őt segíteni azon az úton, hogy meg is értse, amit olvas?

Erre itt van néhány játékos gyakorlat, amit nem veszik nagyon igénybe sem a szülő, sem a gyerek türelmét és egyáltalán nem tanulás, hanem inkább játék-szagúak, jó mókák mindkét félnek (saját tapasztalat). A kötelező házi olvasmány (amit alsóban még talán sokan együtt olvasnak a gyerekkel) kiváló alkalom, hogy kipróbáljuk!

Ο Betű – számoló. Jelöljünk ki 10 sort az aktuális esti olvasmányból a gyerekkel közösen (fontos, hogy legyen meghatározva a játék területe). Játék célja: a gyerek ránézésre mondja meg, hogy egy általunk mutatott szó hány betűből (karakterből* áll): 1-2-3-4 vagy több. Játszhatjuk felváltva, a felnőttnek 6-ig legyen a feladat.

Ο Szó-vadász. A betű-számoló nehezebb verziója, amikor előre megmondjuk, hogy pl. 5 karakterből* álló szavakat kell megmutatni a játéktérről. A játék lényege a gyorsaság, ránézésre kell mondani, semmiképp sem számolni a betűket.

* – a dupla mássalhangzók (gy, ny) két karakternek számítanak.

Ο Betű-vadász. Egy adott betűvel kezdődő szavakat kell keresni a játéktéren. Nehezíthető azzal, ha olyan szavakat keresünk, amelyek második (harmadik vagy akár utolsó) betűje a megadott betű (tehát pl. ha k a keresett betű, megoldás az akkor v. csuprok). Válasszuk ki közösen, játékkal a keresett betűt is, például így: valaki magában mondja az ABC-t, a másik fél stoppol – az a betű játszik, ahol megállt az ABC.

Ο Szimultán. Válasszunk egy másik, 10-12 soros szöveget az olvasmányból. Kérjük meg a lurkót, hogy a szemével kövesse, ahogyan hangosan felolvassuk a szöveget. 5-6 helyen változtassunk egy-egy szót, olvassunk mást, mint ami le van írva. Helyettesítsük a szavakat egy rokonértelmű másikkal. A felolvasás végén kérdezzük meg, hogy hány eltérést tapasztalt, hányszor olvastunk mást.

A fenti gyakorlatok koncentrációt igényelnek, ezért ne játszunk 5-8 percnél többet egy alkalommal, legalábbis kezdetben. Fejlesztik a gyerekek megfigyelő készségét, gyors – pásztázó szemmozgását, ami a kereső olvasás egyik feltétele.

Tipp: Játék előtt mindenképp olvassuk el az esti adagot, ami ahhoz kell, hogy a kijelölt időre befejezzük a könyvet. Célszerű időnként meg-megállni, visszakérdezni egy-egy fontos információra, ami elhangzott (szövegértés). Bátorítsuk a gyereket, hogy saját szavaival fogalmazza meg az olvasottak tartalmát!

Jó játékot!

 Ma még szövegalapú a tanulás – bármennyire is vizuális irányba megy a világ. A gyakorlott olvasónak pedig előnye van a tanulásban – gyorsabban jut a végére, könnyebben érti meg a lényeget és nincs kudarcélménye hosszabb szövegek feldolgozásában – hiszen nem az olvasás technikai kivitelezésére koncentrál.

Az olvasástechnika CSAK gyakorlással fejlődik, ezt nem lehet megúszni!

Olvassatok együtt, olvasson hangosan, felváltva, lefekvésnél és vacsorakészítés közben szórakoztatásként, kistesó megnyugtatására…. mint Gombóc Artúr – mindegy, csak olvasás legyen :), apropót mindig lehet találni.

 

SMART Start Tanulás tananyag – Tanulási képességeket fejleszt és tanulási módszert gyakoroltat!

SMART Start Tanulás tananyag
SMART Start Tanulás tananyag

Kezdd el időben letenni az okos tanulás alapjait!

A SMART Start Tanulás tananyag 2-3. és 4-5. osztályos gyerekeknek, elsősorban olvasási képesség szerint differenciált tananyag, tehetséggondozó kiegészítő programmal.

Többek között megtanít eligazodni a szövegben, megtalálni a lényeges elemeket – értő olvasásra ösztönöz!

Hogy mire tanít még?

A részletekért kattints a képre!

Még több Tipp alsósoknak:

Hogyan alakítsd ki az idővel való gazdálkodás képességét már alsóban? – Időgazdálkodás kisebbeknek

Tanulási idő tervezése – Hogyan kezdd el már alsós korában? Tippek – eszköz és módszer

Kérek értesítést az új bejegyzésekről a témában!

3 + 15 =

Ha szívesen olvasnál bevált módszerekről, hogyan támogathatod a gyereked a tanulásban, kövesd a kooplab oldalát a Facebookon is!

Szemezgess a korábbi bejegyzések között: Neked segítenek, hogyan erősítheted,  támogathatod Őt jobban a tanulásban!

Tanulás másképp - megűjulás a tanulásban

Tanulás másképp – segítsd új energiákat kapni a tanulásban!

Tanulás másképp – megújulás a tanulásban. Eddig nem vezetett a képességeihez mérten jó eredményhez a tanulása? Változtass – vagy segíts neki változtatni!

ADHD tanulás

ADHD és tanulás – Tippek szülőknek a tanulás támogatására

Hogyan támogass egy ADHD-s gyereket a tanulásban? Milyen módon teheted konfliktusmentessé a tanulást? Tippek szülőknek a tanulásfejlesztés-trénertől.

Tanulás tanulása - miért nem elég csak tanulási módszert tanulni?

Tanulás tanulása – elég csak módszert tanulni a hatékonysághoz?

Tanulás tanulása – miért nem elég tanulási módszert tanulni az eredményes tanuláshoz? A tanulás komplex, a hatékonyságra több tényező van hatással, ezek közül csak egy a módszer, lássuk a többit…

Eredményes tanuláshoz szükséges képességek

Eredményes tanuláshoz szükséges képességek – a JÓL tanuláshoz

Az eredményes tanuláshoz szükséges képességek – mi nélkülözhetetlen a JÓL tanuláshoz?

Alsóból felsőbe átmenet - hogyan könnyítsd meg?

Alsóból felsőbe átmenet – hogyan könnyítsem meg?

Alsóból felsőbe menet a gyerekek örülnek - mert még nem tudják, mi vár rájuk - , a szülők pedig aggódnak. Vajon hogy fogja venni a gyerek az akadályokat? A bejegyzésben górcső alá vesszük, milyen képességekre, készségekre van szükség, hogy a gyermekben hosszasan...
Sikerorientált vagy kudarckerülő a tanulásban?

Sikerorientált vagy kudarckerülő a tanulásban?

Sikerorientált vagy kudarckerülő a tanulásban a gyerek? A kudarckerülők még jobb képességek birtokában sem tudják ugyanazt az eredményt hozni, mint kevésbé jó képességű, de sikerorientált társaik. 5 perces Gyorsteszttel tudd meg, milyen beállítottságú a gyermeked!

lényegkiemelés fejlesztés alsóban

Megtalálja a lényeget? – lényegkiemelés fejlesztés játékosan

A lényeg kiemelésének képessége az olvasott szövegből a hatékony és sikeres tanulás alapja. Mégis a gyerekek egy része küzd, nem érti amit olvas, elvész az információk között, és nem tud különbséget tenni lényeges és lényegtelen között. Mit tehet a szülő, ha segíteni szeretne a problémán?

időgazdálkodás tanítása kisiskolásoknak

Időgazdálkodás „tanítása” kisebbeknek

Az idővel való jó gazdálkodás nem szuperképesség, amivel születni kell. Azt meg lehet tanulni, és felnőtt korára az ember szerez ebben tapasztalatokat: kinek jobban, kinek kevésbé megy. Törvényszerű, hogy a gyerekeink is a maguk kárán, esetleg keserves tapasztalatokat követően jöjjenek rá az idővel való jó sáfárkodás módszereire, vagy mi szülők tehetünk ezért? Erre ad választ és a hogyan-ra gyakorlati útmutatót a bejegyzés… hamarosan.

szókincsfejlesztés tippek szülőknek

Szókincs fejlesztés – játékosan: 3 Tipp szülőknek

Az életkornak megfelelő szókincs és az árnyalt kifejezőkészség a tanulási képességek egyik legfontosabb összetevője, meghatározója. A szókincs bővítésének egyik eszköze az olvasás, amit a mai gyerekek nem visznek túlzásba, hisz annyi minden más érdekesebb, könnyebb, szórakoztatóbb dolog van kéznél. Szülőként tehetünk a gyerekünk szókincsének gazdagításáért, játékosan, hogy ne csak számára, hanem számunkra is élmény legyen a közösen eltöltött idő. 3 gyakorlatban is kipróbált tipp (ami még kamaszoknál! is bevált), nyárra, akár a közös étkezések idejére.

önértékelés készítés gyermekkel

Önértékelés – Tippek szülőknek 2. rész

Gyakorlati tippek, tanácsok szülőknek, hogyan kezdjenek hozzá egy otthoni önértékelés elkészítésének. Tanév végén fontos és aktuális. Fejleszti a gyermek személyiségét, önbizalmát, pozitív énképét.

Önértékelés készítés

Önértékelés – mint személyiség építő módszer 1. rész

Az önértékelés készítés fontosságáról már 8 éves kor felett. Miért fontos mentálhigiénés eszköz? Hogyan építi a személyiséget, erősíti a tudatosságot, növeli az önbecsülést? Letölthető önértékelés mintával külön az alsós és felsős korosztálynak.

virtuális gyereklét kordában tartása

Virtuális gyereklét – mit tegyen a szülő? 1. rész.

Mit tehet egy szülő, ha szabályozni szeretné a gyermek képernyő előtt töltött idejét? Hogyan birkóznak meg mások a problémával? Reprezentatív magyar kutatási adatokkal, hogy milyen stratégiával próbálják a szülők kordában tartani a gyerekek online életét. Milyen szülői csoportok különböztethetők meg?

tanulás támogatás

Hogyan támogasd a tanulásban?

Milyen tanulási utak vannak a gyereknél? Ismerd meg, hogy tudd, hogyan támogathatod hatékonyan az önálló tanulásban! 3 perces kérdéssor kitöltésével

motiváció a tanulásra

Motiváció a tanuláshoz

Melyik az igazán működőképes: ha külső eszközökkel ösztönözzük a gyerekünket a tanulásra, vagy ha inkább megtanítjuk, hogyan teremtse meg a saját motivációját?

online tanulás tréning

Online oktatás hatékonyan?

Lehet hatékony az online tanulás? Milyen egy jó online tanóra?

kirándulás nagyobbakkal

Kirándulás nagyobbakkal – hogyan vedd rá Őket?

Nagyobb gyerekeket kimozdítani az asztal mellől, a digitális térből embert próbáló feladat. A levegőre menni, kirándulni pláne nem menő. Jó stratégiát és tervszerű kivitelezést kíván a szülőtől. Így valósítsd meg lépésről-lépésre.

a tanulás-tréner tanul

A tanulás-tréner tanul és „zongorázni tudja” a különbséget

Amikor a tanulás tréner „zongorázza a különbséget” a tanulás/tanítási módszerek között – és a zongora nem véletlen, hanem az apropo a blogbejegyzés megszületéséhez

Perfekcionista a gyerekem

Perfekcionista a gyerekem a tanulásban – mit tegyek?

A perfekcionizmus latin eredetű szó, azt jelenti, hogy abszolút tökéletességre törekvés. A perfekcionista személy nagyon magasra teszi a lécet magával és másokkal szemben is, nem éri be a maximálisnál kevesebbel. Nem ismeri az "elég jó" fogalmát. Ha idáig olvasod a...
Elsős gyerek nyílt óra - mire figyelj?

Elsős a gyerek – 5 dolog, amire figyelj az első iskolai bemutató órán

Mire figyelj, ha meghívnak az első bemutató órára az iskolában? Mit nézz az osztályban, mire figyelj a pedagógus munkájában? Praktikus tippek elsős gyereket nevelő szülőknek!

SMART Start Önismeret modultörténetek

SMART Start Önismeret #modultörténetek

#modultörténetek – a SMART Start komplex tanulásfejlesztés tanfolyam egyes moduljaihoz tartozó tréneri reflexió. Bepillantást enged a kulisszák mögé…mi és miért történik a SMART Start komplex tanulásfejlesztés tanfolyamon.

rossz ceruzafogás - hogyan javítsd ki?

Rossz ceruzafogás – hogyan javítsd ki?

A gyerekek 60%-a úgy kerül iskolába, hogy nem jól fogja a ceruzát – ezzel nem lenne semmi probléma – erre van az alsó, hogy ezt korrigálja – , de 30-as osztálylétszámnál nehéz dolga van a pedagógusnak. Tippek szülőknek, hogyan vegyék saját kezükbe a dolgot, hogy az írás ne gyötrelem, hanem sikerélmény legyen!

Érdekesnek találtad?

Oszd meg a barátaiddal is!