Előbb elolvasnám a cikk első részét. Vissza a Motiváló tanulási környezet – 1. rész-hez.

Asztal és szék – a tanulási környezet főszereplői

Az ergonomikus szó az asztal és szék választásnál biztosan előkerül. De mit is jelent tulajdonképpen az, hogy ergonomikus? Idegen szavak szótárában „testet és lelket nem károsító” a jelentése … de ettől nem lesz az ember lánya okosabb.

Kis színes: 1857-ben Wojciech Jastrzebowski lengyel biológus alkotta meg az ergonómia kifejezést. Ő használta először egy publikációjában. Az ergonómia tudományága csak az ’50-es években kezdett kialakulni, a gyári munkások munkahelyi ártalmainak megelőzése kapcsán. A bútor ergonómia pedig a ’80-as években, a számítógépek térhódítása nyomán kelt szárnyra, amikor a bútor tervezőknek az ülőmunka következtében kialakuló egészségügyi panaszokra (hátfájás, nyakfájás, izomgörcs, gerincproblémák stb.) kellett megoldásokat találni.

Asztal – a gyerek munkahelye

Ember legyen a talpán, aki eligazodik a mai asztalkínálatban…

Tudomásul kell venni, hogy nem tudunk az információk 100%-ának birtokában lenni, amikor  dönteni kell, meg kell elégednünk a 60-70-%-kal. Tehát ha már voltál néhány boltban, beszélgettél egy-két (vagy szakember vagy inkább nem) eladóval, és feltúrtad az internetet vonatkozó blogbejegyzésekért, akkor eleget tettél.

Kiindulásként:  Fontos a munkafelület hossza (de nem érdemes egy m-nél több hellyel számolni, főleg alsóban, mert az úgyis rakodófelületként funkcionál majd), mélysége (60 cm bőven elég), és a képessége, hogy együtt tudjon nőni a gyerekkel. Nekünk az állítható magasságú asztal maximálisan bevált. A sok fióknak nincs sok értelme (saját tapasztalat), a gyerek elfelejti, hova-mit pakolt.

Aminek viszont van jelentősége a tanulás hatékonysága szempontjából, az a rendszerezés, és a rend megtartása az asztalon. Kinek van kedve nekifogni tanulni, ha azzal kell kezdeni, hogy helyet csinálok a füzetnek-könyvnek a káoszban, keresem-hegyezem a ceruzámat, stb.

Szék – fontos az egészséges testtartás kialakítása szempontjából

A szék ergonómiával kapcsolatban az alábbi konkrétumokat érdemes figyelembe venni (ma már minden szék ergonomikus ?). A gyerek széke tehát:

ha teljes háttámlás, akkor a háttámla ne érjen a lapocka alsó csúcsánál magasabbra. Figyeljünk, hogy a háta közepe helyett a derék tájékon támasszon. Legyen állítható a támla magassága. Ha nem teljes háttámlás modellben gondolkodunk (ezt javaslom), akkor is fontos az állíthatóság és a háttámla mérete: a medence felső szélét és a derekat támassza. 

az ülőfelületet tudja teljes hosszában végig ülni (ne csak a szék szélén üljön), jó, ha az ülőfelület enyhén a támla irányába lejt,

ne legyen karfája – ami azért fontos, hogy tudjon a lehető legközelebb menni az asztalhoz, így egyenes háttal, a derekát megtámasztva tudjon dolgozni.

legyen fix (tehát nem görgős) – Nem cél, hogy a gyerek ne akarjon a székből felállni, sőt. A görgők veszélyeztethetik a stabil ülést, rossz testtartás kialakulásához vezetnek. Itt ne engedjünk a gyereknek, annak ellenére, hogy biztosan görgős székért könyörög.

legyen állítható az ülőfelület magassága. A stabil ülés szempontjából az a jó, ha a gyerek talpa teljes hosszában leér a padlóra.

Olvasd el, hogyan kellene ülnie a gyereknek a tanulás és az egészséges tartás szempontjából helyesen a széken: Gerinckímélő ülés tanuláskor.

Tanulási környezet – hulladék tárolás

A tanulósarok mellé érdemes egy szemeteskosarat rendszeresíteni kizárólag papírhulladéknak (tehát véletlenül se félig megevett banán vagy használt zsebkendő landoljon ott ?). Két szempontból is fontos:

ceruzái előkészítéséhez jó ha kéznél van egy szemetes, amibe hegyezhet (anélkül, hogy elhagyná a szobáját),

felelősség – a szemetesét magának kell üríteni, levinni és a szelektív gyűjtésről is megtanulhat néhány dolgot, a gyakorlatban.

A hulladéktárolót nem kell túlcizellálni, megteszi akár egy lyukas cserép vagy nem használt nagyobb kaspó is, bélelve.

Nézd végig a képgalériát ötletekért! A képek kattintással nagyíthatók!

forrás: Pinterest, homedesign.com, donnakerrgroup.com

Kérek értesítést az új bejegyzésekről a témában!

2 + 15 =

Ha szívesen olvasnál bevált módszerekről, hogyan támogathatod a gyereked a tanulásban, kövesd a kooplab oldalát a Facebookon is!

Szemezgess a korábbi bejegyzések között: Neked segítenek, hogyan erősítheted, fejlesztheted és támogathatod Őt hatékonyabban, jobban a tanulásban!

Tanulás és kézzel írás

Tanulás és kézzel írás – 5+1 érv a kézzel írt vázlat mellett

Miért fontos még mindig a kézzel írás? Hogyan függ össze a tanulás/memorizálás a kézzel való írással? Jobb a saját vázlat, mint a tanórai – miben? Hogyan sajátíts el jó vázlatkészítési technikákat?
Motiválni a tanulásra a gyermeket - szülőként lehetséges?

Motiválni a tanulásra a gyermeket – vajon lehetséges a szülőknek?

Motiváció a tanulásra – vajon tudjuk-e szülőként motiválni a gyermekünket a tanulásra? Milyen eszközök működnek melyik korosztályban? Milyen megoldások lehetnek, ha nem érdekli a tanulás?

Tanulás tanítás otthon - Szülői tipp

Tanulás tanítása otthon – Hiánypótló tipp szülőknek

Nagyon fontos szülői tipp, ha az otthoni tanulásban szokott segítséget kérni! A szülők többsége nem tudja, így elköveti, ami a gyerek kedvét szegi, önbizalmát rombolja. Olvasd el és ültesd a gyakorlatba!

Hogyan tanulunk meg tanulni a SMART Start tanulás tanfolyamokon?

Hogyan tanulunk meg tanulni? – SMART Start Tanulás programok

Tekints be a SMART Start Tanulás program korosztályos eseményeibe! Tudd meg, hogy mitől egyedi és élmény a gyereknek! Tudd meg hogyan érjük el, hogy sikerélmény legyen a tanulás minden gyereknek!

Önbizalom-fejlesztés gyerekeknek

Önbizalom-fejlesztés gyerekeknek – Használjuk erre is a nyarat!

Önbizalom-fejlesztés gyerekeknek – használjuk ki erre is a nyári szünetet!
Tegyél aktívan a szünetben szülőként azért, hogy a gyermeked magabiztosabban kezdje az új tanévet!

Tanulás másképp - megűjulás a tanulásban

Tanulás másképp – segítsd új energiákat kapni a tanulásban!

Tanulás másképp – megújulás a tanulásban. Eddig nem vezetett a képességeihez mérten jó eredményhez a tanulása? Változtass – vagy segíts neki változtatni!

ADHD tanulás

ADHD és tanulás – Tippek szülőknek a tanulás támogatására

Hogyan támogass egy ADHD-s gyereket a tanulásban? Milyen módon teheted konfliktusmentessé a tanulást? Tippek szülőknek a tanulásfejlesztés-trénertől.

Tanulás tanulása - miért nem elég csak tanulási módszert tanulni?

Tanulás tanulása – elég csak módszert tanulni a hatékonysághoz?

Tanulás tanulása – miért nem elég tanulási módszert tanulni az eredményes tanuláshoz? A tanulás komplex, a hatékonyságra több tényező van hatással, ezek közül csak egy a módszer, lássuk a többit…

Eredményes tanuláshoz szükséges képességek

Eredményes tanuláshoz szükséges képességek – a JÓL tanuláshoz

Az eredményes tanuláshoz szükséges képességek – mi nélkülözhetetlen a JÓL tanuláshoz?

Alsóból felsőbe átmenet - hogyan könnyítsd meg?

Alsóból felsőbe átmenet – hogyan könnyítsem meg?

Alsóból felsőbe menet a gyerekek örülnek - mert még nem tudják, mi vár rájuk - , a szülők pedig aggódnak. Vajon hogy fogja venni a gyerek az akadályokat? A bejegyzésben górcső alá vesszük, milyen képességekre, készségekre van szükség, hogy a gyermekben hosszasan...
Önálló tanulás

Önálló tanulás – hogyan vedd rá az önálló tanulásra?

Önálló tanulás – Segíted vagy akadályozod? Hogyan vedd rá az önálló tanulásra? Mit tegyél és mit ne tegyél? SZÜLŐI TESZT-tel

Sikerorientált vagy kudarckerülő a tanulásban?

Sikerorientált vagy kudarckerülő a tanulásban?

Sikerorientált vagy kudarckerülő a tanulásban a gyerek? A kudarckerülők még jobb képességek birtokában sem tudják ugyanazt az eredményt hozni, mint kevésbé jó képességű, de sikerorientált társaik. 5 perces Gyorsteszttel tudd meg, milyen beállítottságú a gyermeked!

időgazdálkodás tanítása kisiskolásoknak

Időgazdálkodás „tanítása” kisebbeknek

Az idővel való jó gazdálkodás nem szuperképesség, amivel születni kell. Azt meg lehet tanulni, és felnőtt korára az ember szerez ebben tapasztalatokat: kinek jobban, kinek kevésbé megy. Törvényszerű, hogy a gyerekeink is a maguk kárán, esetleg keserves tapasztalatokat követően jöjjenek rá az idővel való jó sáfárkodás módszereire, vagy mi szülők tehetünk ezért? Erre ad választ és a hogyan-ra gyakorlati útmutatót a bejegyzés… hamarosan.

szókincsfejlesztés tippek szülőknek

Szókincs fejlesztés – játékosan: 3 Tipp szülőknek

Az életkornak megfelelő szókincs és az árnyalt kifejezőkészség a tanulási képességek egyik legfontosabb összetevője, meghatározója. A szókincs bővítésének egyik eszköze az olvasás, amit a mai gyerekek nem visznek túlzásba, hisz annyi minden más érdekesebb, könnyebb, szórakoztatóbb dolog van kéznél. Szülőként tehetünk a gyerekünk szókincsének gazdagításáért, játékosan, hogy ne csak számára, hanem számunkra is élmény legyen a közösen eltöltött idő. 3 gyakorlatban is kipróbált tipp (ami még kamaszoknál! is bevált), nyárra, akár a közös étkezések idejére.

önértékelés készítés gyermekkel

Önértékelés – Tippek szülőknek 2. rész

Gyakorlati tippek, tanácsok szülőknek, hogyan kezdjenek hozzá egy otthoni önértékelés elkészítésének. Tanév végén fontos és aktuális. Fejleszti a gyermek személyiségét, önbizalmát, pozitív énképét.

Önértékelés készítés

Önértékelés – mint személyiség építő módszer 1. rész

Az önértékelés készítés fontosságáról már 8 éves kor felett. Miért fontos mentálhigiénés eszköz? Hogyan építi a személyiséget, erősíti a tudatosságot, növeli az önbecsülést? Letölthető önértékelés mintával külön az alsós és felsős korosztálynak.

tanulás támogatás

Hogyan támogasd a tanulásban?

Tudd meg, hogyan tanul a leggyorsabban? TESZT és azonnali eredmény – hogy tudd, hogyan támogasd hatékonyan, ahogy NEKI a leghasznosabb!

motiváció a tanulásra

Motiváció a tanuláshoz

Melyik az igazán működőképes: ha külső eszközökkel ösztönözzük a gyerekünket a tanulásra, vagy ha inkább megtanítjuk, hogyan teremtse meg a saját motivációját?

Tanulás nyáron? Vajon mennyit felejtenek abból, amit megtanultak?

Tanulás nyáron? – Mennyit felejt a gyermekünk?

Vajon felejt-e a gyerek az iskolai hosszú szünetben és ha igen mit és mennyit? Kell-e tenni valamit azért, hogy ne felejtsen? Mit és mikor érdemes elkezdeni felkészülni az új tanévre?

Nincs önbizalma a gyerekednek - mi van a komforzónával?

Nincs önbizalma a gyerekednek – mi van a komfortzónával?

Nincs önbizalma a gyerekednek – mi van a komfortzónával? Hogyan erősítsd az önbizalmát a komfortzónája tágításával? Példa 7 napos kihívásokkal külön fiúknak és lányoknak. Te is tehetsz tudatosan azért, hogy erősödjön az önbizalma – mert az önbizalom a tanulásban is csodákra képes.

a tanulás-tréner tanul

A tanulás-tréner tanul és „zongorázni tudja” a különbséget

Amikor a tanulás tréner „zongorázza a különbséget” a tanulás/tanítási módszerek között – és a zongora nem véletlen, hanem az apropo a blogbejegyzés megszületéséhez

Érdekesnek találtad?

Oszd meg a barátaiddal is!