APÁK NAPJA – idén június 18. vasárnap

Sokan még a pontos dátummal sincsenek tisztában – tény, hogy ez az ünnep sokkal kevesebb figyelmet kap, mint amennyire fontos. Az utóbbi időben szerencsére talán van valami apró változás, kezdünk felébredni, hogy az Anyák megünneplése mellett az Apák is érdemelnek egy napot, egy róluk szóló ünnepet. Egyik nagy kedvenc, Lackfi János költőm írt erről egy szösszenet-verset, amiből két rövid szakaszt idézek:

„Mit csináljunk apák napján?

anyák napja az még hagyján

szavalunk szép verseket,

a szülők meg bőgjenek!

Apák napján általában

ovi, suli sincs, mert nyár van

Nyáron honnan szedhetek

jó bőgetős verseket?” (Lackfi János: Apák napja)

Apák napja – miért ünnepeljük?

Apa JELENLÉTE a családban kulcsfontos – akkor is, ha sokat dolgozik, vagy épp már nem lakik otthon :(. Nem citálom ide a szakirodalom sokaságát, hogy miért és hogyan más, de ugyanolyan jelentőségű a férfi energia és a férfi minta a lány- és fiúgyermekeknek egyaránt. Abba se mennék bele, hogyan szeret másképpen egy apa, mint egy anya, vagy hogy mit okoz a gyerekekben apa tartós hiánya – ezt mindenki tudja vagy akár a saját bőrén nőként/társként meg is tapasztalja (ha például olyan párt választott, aki hiányos vagy rossz apa-mintával nőtt fel).

Inkább beszéljünk az ünneplésről: az Apák ünnepléséről csak mi, Anyák  gondoskodhatunk – tény, hogy nyár van, így sem óvónéni, sem tanítónéni nem vállalja át a feladatot. Tehát hajrá Anyák!

Ünnepeljük az Apákat, fejezzük ki, hogy szeretjük és értékeljük Őt nem pusztán férfi és társ-szerepben, hanem Apa szerepében is. Akkor is tegyük meg, ha titokban, félmosollyal úgy gondoljuk, lenne még hová fejlődnie.

Apák napi személyes ajándék – Ötlet, ami egyedi, kreatív, a gyerek készíti és garantáltan Apa szívéig hatol

Ha híve vagy a személyes ajándéknak, és túl vagy a „Szuper apa” szuveníreken, itt egy ötlet! Inkább félkész ajándék, amit mindenki úgy öltöztet fel a személyes, rajzban vagy írásban kifejezett gondolataival, ahogyan akar – az egyediség és a szívhez szólás ettől válik valóra. A gyerekek rajzolnak, írhatnak vagy ragaszthatnak bele képeket tetszés szerint.

Nem lesz hozzá szükséged beszerzendő eszközökre, mert pusztán színes ceruzával/filctollal készül, de mégis örök emlék lesz Apának.

Ezért gondoljuk, hogy a meghatódás garantált! Lapozz bele!

Az ajándék elkészítéséhez nem kell más, mint

* a letölthető és nyomtatható sablon A4 

* és a gyermek kreativitása: rajzolhat, írhat de akár a kedvenc apás képeit is beragaszthatja az oldalakra – ettől lesz Apáról, Rólatok szóló.

A letölthető sablonok nem tartalmaznak egyetlen illusztrációt sem – csak a szöveget és szabad helyet a saját képeknek, rajzoknak, írásoknak, díszítéseknek. A sablonokat ki kell nyomtatnod (kényelmes, ha van otthoni nyomtatód). Annyi lapot használsz a sablonból, amennyi neked szimpatikus :).

Tedd idén különlegessé az Apák napját!

Kérd a sablon letöltéséhez szükséges linket, és már készíthetitek is!

apák napi személyes ajándék
apák napi személyes ajándék

A regisztrációval elfogadom az adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat. A beküldéssel hozzájárulsz, hogy a kooplab havonta egyszer hírlevelet küldjön neked a gyermek tanulásának támogatásával kapcsolatban. A hírlevélről bármikor egy kattintással leiratkozhatsz.

… hogy Apák napja is nagybetűs ünnep legyen Apának és a családnak!

Nyári tippek játékosan tanulási képességfejlesztésre

Tanulási képességek fejlesztése játékosan a nyári szünetben

Tanulási képességek fejlesztése játékosan a nyári szünetben? Igen, lehetséges, úgy hogy a gyerek számára is élvezetes legyen!

Tanulás és kézzel írás

Tanulás és kézzel írás – 5+1 érv a kézzel írt vázlat mellett

Miért fontos még mindig a kézzel írás? Hogyan függ össze a tanulás/memorizálás a kézzel való írással? Jobb a saját vázlat, mint a tanórai – miben? Hogyan sajátíts el jó vázlatkészítési technikákat?

Motiválni a tanulásra a gyermeket - szülőként lehetséges?

Motiválni a tanulásra a gyermeket – vajon lehetséges a szülőknek?

Motiváció a tanulásra – vajon tudjuk-e szülőként motiválni a gyermekünket a tanulásra? Milyen eszközök működnek melyik korosztályban? Milyen megoldások lehetnek, ha nem érdekli a tanulás?

Tanulás tanítás otthon - Szülői tipp

Tanulás tanítása otthon – Hiánypótló tipp szülőknek

Nagyon fontos szülői tipp, ha az otthoni tanulásban szokott segítséget kérni! A szülők többsége nem tudja, így elköveti, ami a gyerek kedvét szegi, önbizalmát rombolja. Olvasd el és ültesd a gyakorlatba!

Hogyan tanulunk meg tanulni a SMART Start tanulás tanfolyamokon?

Hogyan tanulunk meg tanulni? – SMART Start Tanulás programok

Tekints be a SMART Start Tanulás program korosztályos eseményeibe! Tudd meg, hogy mitől egyedi és élmény a gyereknek! Tudd meg hogyan érjük el, hogy sikerélmény legyen a tanulás minden gyereknek!

Önbizalom-fejlesztés gyerekeknek

Önbizalom-fejlesztés gyerekeknek – Használjuk erre is a nyarat!

Önbizalom-fejlesztés gyerekeknek – használjuk ki erre is a nyári szünetet!
Tegyél aktívan a szünetben szülőként azért, hogy a gyermeked magabiztosabban kezdje az új tanévet!

Tanulás másképp - megűjulás a tanulásban

Tanulás másképp – segítsd új energiákat kapni a tanulásban!

Tanulás másképp – megújulás a tanulásban. Eddig nem vezetett a képességeihez mérten jó eredményhez a tanulása? Változtass – vagy segíts neki változtatni!

ADHD tanulás

ADHD és tanulás – Tippek szülőknek a tanulás támogatására

Hogyan támogass egy ADHD-s gyereket a tanulásban? Milyen módon teheted konfliktusmentessé a tanulást? Tippek szülőknek a tanulásfejlesztés-trénertől.

Tanulás tanulása - miért nem elég csak tanulási módszert tanulni?

Tanulás tanulása – elég csak módszert tanulni a hatékonysághoz?

Tanulás tanulása – miért nem elég tanulási módszert tanulni az eredményes tanuláshoz? A tanulás komplex, a hatékonyságra több tényező van hatással, ezek közül csak egy a módszer, lássuk a többit…

Eredményes tanuláshoz szükséges képességek

Eredményes tanuláshoz szükséges képességek – a JÓL tanuláshoz

Az eredményes tanuláshoz szükséges képességek – mi nélkülözhetetlen a JÓL tanuláshoz?

Alsóból felsőbe átmenet - hogyan könnyítsd meg?

Alsóból felsőbe átmenet – hogyan könnyítsem meg?

Alsóból felsőbe menet a gyerekek örülnek - mert még nem tudják, mi vár rájuk - , a szülők pedig aggódnak. Vajon hogy fogja venni a gyerek az akadályokat? A bejegyzésben górcső alá vesszük, milyen képességekre, készségekre van szükség, hogy a gyermekben hosszasan...
Önálló tanulás

Önálló tanulás – hogyan vedd rá az önálló tanulásra?

Önálló tanulás – Segíted vagy akadályozod? Hogyan vedd rá az önálló tanulásra? Mit tegyél és mit ne tegyél? SZÜLŐI TESZT-tel

Sikerorientált vagy kudarckerülő a tanulásban?

Sikerorientált vagy kudarckerülő a tanulásban?

Sikerorientált vagy kudarckerülő a tanulásban a gyerek? A kudarckerülők még jobb képességek birtokában sem tudják ugyanazt az eredményt hozni, mint kevésbé jó képességű, de sikerorientált társaik. 5 perces Gyorsteszttel tudd meg, milyen beállítottságú a gyermeked!

időgazdálkodás tanítása kisiskolásoknak

Időgazdálkodás „tanítása” kisebbeknek

Az idővel való jó gazdálkodás nem szuperképesség, amivel születni kell. Azt meg lehet tanulni, és felnőtt korára az ember szerez ebben tapasztalatokat: kinek jobban, kinek kevésbé megy. Törvényszerű, hogy a gyerekeink is a maguk kárán, esetleg keserves tapasztalatokat követően jöjjenek rá az idővel való jó sáfárkodás módszereire, vagy mi szülők tehetünk ezért? Erre ad választ és a hogyan-ra gyakorlati útmutatót a bejegyzés… hamarosan.

szókincsfejlesztés tippek szülőknek

Szókincs fejlesztés – játékosan: 3 Tipp szülőknek

Az életkornak megfelelő szókincs és az árnyalt kifejezőkészség a tanulási képességek egyik legfontosabb összetevője, meghatározója. A szókincs bővítésének egyik eszköze az olvasás, amit a mai gyerekek nem visznek túlzásba, hisz annyi minden más érdekesebb, könnyebb, szórakoztatóbb dolog van kéznél. Szülőként tehetünk a gyerekünk szókincsének gazdagításáért, játékosan, hogy ne csak számára, hanem számunkra is élmény legyen a közösen eltöltött idő. 3 gyakorlatban is kipróbált tipp (ami még kamaszoknál! is bevált), nyárra, akár a közös étkezések idejére.

önértékelés készítés gyermekkel

Önértékelés – Tippek szülőknek 2. rész

Gyakorlati tippek, tanácsok szülőknek, hogyan kezdjenek hozzá egy otthoni önértékelés elkészítésének. Tanév végén fontos és aktuális. Fejleszti a gyermek személyiségét, önbizalmát, pozitív énképét.

Önértékelés készítés

Önértékelés – mint személyiség építő módszer 1. rész

Az önértékelés készítés fontosságáról már 8 éves kor felett. Miért fontos mentálhigiénés eszköz? Hogyan építi a személyiséget, erősíti a tudatosságot, növeli az önbecsülést? Letölthető önértékelés mintával külön az alsós és felsős korosztálynak.

tanulás támogatás

Hogyan támogasd a tanulásban?

Tudd meg, hogyan tanul a leggyorsabban? TESZT és azonnali eredmény – hogy tudd, hogyan támogasd hatékonyan, ahogy NEKI a leghasznosabb!

motiváció a tanulásra

Motiváció a tanuláshoz

Melyik az igazán működőképes: ha külső eszközökkel ösztönözzük a gyerekünket a tanulásra, vagy ha inkább megtanítjuk, hogyan teremtse meg a saját motivációját?

Tanulás nyáron? Vajon mennyit felejtenek abból, amit megtanultak?

Tanulás nyáron? – Mennyit felejt a gyermekünk?

Vajon felejt-e a gyerek az iskolai hosszú szünetben és ha igen mit és mennyit? Kell-e tenni valamit azért, hogy ne felejtsen? Mit és mikor érdemes elkezdeni felkészülni az új tanévre?

Nincs önbizalma a gyerekednek - mi van a komforzónával?

Nincs önbizalma a gyerekednek – mi van a komfortzónával?

Nincs önbizalma a gyerekednek – mi van a komfortzónával? Hogyan erősítsd az önbizalmát a komfortzónája tágításával? Példa 7 napos kihívásokkal külön fiúknak és lányoknak. Te is tehetsz tudatosan azért, hogy erősödjön az önbizalma – mert az önbizalom a tanulásban is csodákra képes.

a tanulás-tréner tanul

A tanulás-tréner tanul és „zongorázni tudja” a különbséget

Amikor a tanulás tréner „zongorázza a különbséget” a tanulás/tanítási módszerek között – és a zongora nem véletlen, hanem az apropo a blogbejegyzés megszületéséhez

Ha szívesen olvasnál bevált módszerekről, hogyan támogathatod a gyereked a tanulásban, kövesd a kooplab oldalát a Facebookon is! 

Érdekesnek találtad?

Oszd meg a barátaiddal is!