Örülünk, hogy Te is úgy gondolod: képességfejlesztésre tanuláshoz nyáron is szükség van és a lazulásba belefér az, hogy játékkal még hasznossá is tegyük a közösen együtt töltött időt.

A Nyári Tippek tanulási képességek fejlesztésére c. sorozat első részét olvasod most. Ha kíváncsi vagy, melyek a gyereknek nélkülözhetetlen képességek, amelyek a jól tanuláshoz kellenek, olvasd el az erről szóló bejegyzést: Eredményes tanuláshoz szükséges képességek

A tippek egy-egy fejlesztésre szoruló területre adnak mindig egy módszert, ötletet, hétről-hétre! Vágjunk is bele!

1. Olvasási sebesség és szövegértési képességek fejlesztése

A legfontosabb képességek közé tartoznak, amelyek leginkább hatással vannak az eredményes tanulásra. Év közben az iskolában nincs idő begyakorolni az olvasást, ezért történik az meg, hogy vannak felsős gyerekek, akik még az alsós olvasási sebességszintet is alulmúlják. Mert az olvasás csak ilyen – ha nem gyakoroljuk, nem fejlődik. 

Ezért javasoljuk, hogy a nyári olvasmányt – minden iskolában szoktak feladni legalább egy könyvet elolvasásra – semmiképpen se olvasd fel neki. Ha mást nem, legalább ezt el kelljen olvasnia. Ne legyen fontosabb a „meglegyen, mert különben retorzió éri a gyermeket”, ne akard megmenteni attól, hogy nekiveselkedjen a szövegnek. Osszátok be közösen! Semmiképp se Te mondd meg, mennyit olvasson naponta, várd meg, hogy Ő jöjjön egy vállalással!

2. Szövegértési képességek, szövegben való tájékozódás fejlesztése

A különböző műfajú/típusú szövegekkel való ismerkedés sokat segíthet abban, hogy később gyorsabban átlásson egy-egy szöveget és megtalálja abban a lényeget.

Főzzetek valamit közösen, aminek a receptjét ő találja meg, vagy olvassa fel! Amellett, hogy bevonod a konyhai munkába, és egyben az életre is tanítod, sokat teszel azért, hogy meg tudjon különböztetni lényeges információt a lényegtelentől. Az egyes hozzávalók mennyiségéről, a konyhai műveletek sorrendjéről feltett kérdéseid pedig kereső olvasásra ösztönzik.

Variáció egy témára: Ha abból indultok ki, mi van otthon, akkor még az internetes keresést is gyakorolhatja! Ma már a gasztrohonlapok többségének van hozzávalók szerinti keresője! 

3. Mozgásfejlesztés nyáron – egyik legfontosabb képesség a JÓL tanuláshoz

Tudtad, hogy a hintázás nem csak pici korban nagyon fejlesztő hatású? Gyakori hintázással erősödik az agy két féltekéjének kapcsolata.

Tanuláskor az iskolában többnyire a bal agyféltekét használják a gyerekek, miközben a jobb agyfélteke készségeit és képességeit (fantázia, színek, kreativitás, érzelmek, humor stb.) sajnos nem használják ki.

Azt is megfigyelték, hogy aki gyakran hintázott, hintázik, az könnyebben tanul meg írni-olvasni, és kevésbé jellemzők rájuk a gyakori betűtévesztések.

Minden új mozgásforma kipróbálása segíti a koordináció, a saját test felett való uralom fejlődését.

4. Önállóság és felelősségvállalás

Sokszor írtunk arról, hogy az érzés, hogy „hasznos tagja vagyok a családnak” felbecsülhetetlenül fontos egy gyerek számára. Megtanítja neki a kölcsönösség elvét, azt, hogy a jogai mellett vannak kötelezettségei és felelőssége  is. A kettő egyensúlya vezet jóra, véleményünk szerint.

A „nem feltétlenül szeretem” feladatokat is el kell végezni, a tanulásban úgyanúgy, mint az élet más területein. Ha erről van életszagú, tanuláson kívüli tapasztalat, akkor a „nem utálom a játékot, azért mert el kell pakolni” analógiáján a „nem utálom a tanulást, azért mert nem szeretek matekpéldát oldani” lesz érvényes.

Legyen saját feladata – akár nyaraláson a vizes ruhák szárítóra pakolása, de otthon is. Szoktak értékelni egy olyan kiemelt pozíciót és az ezzel járó felelősséget – amihez még érdekük is fűződhet – , mint a hűtőszekrény-felelős. Számon tartani, hogy milyen kedvencből mennyi fogyott, mikor kell újra venni belőle – ez egy példa egy motiváló feladatkiosztásnak.

5. Rendszerezettség, idő tervezés

A nyár hagy időt arra, hogy belekóstoljon a gyerek az időtervezés-időbeosztás rejtelmeibe. Ha Te szülőként szoktál csinálni feladatlistát, kezdd azzal, hogy beavatod, hogyan készül egy ilyen. Azt is magyarázd el, hogy nincs jobb érzés, mint kihúzni egy elkészült feladatot a listáról.

Készítsetek közösen egy heti tervet, pl. mit fogok csinálni a nagyinál.

A Nyári Tippek tanulási képességek fejlesztésére c. sorozatunkat hamarosan folytatjuk
Tanulás tananyag SMART Start 2-3. osztály
SMART Start tanulás tananyag 4-5. osztály

Úgy érzed, ez nem elég? Vagy a láthatáron már a nyár vége? Szeretnél még többet tenni azért, hogy a gyerek felkészülten kezdje a tanévet?

A SMART Start Tanulás Tananyagot azért találtuk ki, hogy a gyerek kezébe adjunk egy komplex tanulási stratégiát, amely amellett, hogy képességfejlesztő, megoldást ad a figyelem és összpontosítási problémákra, valamint az alacsony önértékelés – kevés sikerélmény és az ebből fakadó motiválatlanság problémájára is.

Külön tananyagcsomagok képesség és osztályfok szerint differenciálva, 2 hét alatt már látványos fejlődéssel!

Nézd meg a részleteket a képekre kattintva!

Ha szívesen olvasnál bevált módszerekről, hogyan támogathatod a gyereked a tanulásban,

kövesd a kooplab oldalát a Facebookon is!